Grad YSLAJDER

TUŽBA PROTIV MINISTARSTVA ZBOG POSTROJENJA ZA VODU!

ZRENJANIN – Kompanija „Gruppo Zilio“, kojoj je poveren posao prečišćavanja pitke vode iz gradske vodovodne mreže u Zrenjaninu, saopštila je da je podnela tužbu protiv Ministarstva zdravlja Republike Srbije, koje je donelo rešenje o zabrani početka rada postrojenja za preradu vode. Ova kompanija je postavila pitanje u čijem je interesu da fabrika vode ne radi i da građani Zrenjanina ne dobiju čistu vodu posle 14 godina.

 

postrojenje-za-preradu-vode

 

– Neshvatljivo je da Vlada Srbije ne rešava problem nastao dijametralno suprotstavljenim mišljenjima i tumačenjima Zakona, kao i oko nadležnosti. Čak ni na dopis naših inostranih partnera, koji su uložili 3,5 miliona evra u ovaj posao, nema odgovora premijerke. Posle gotovo pet meseci nerada investitor je, ne svojom krivicom, pretrpeo ogromne gubitke koji se svakim danom uvećavaju zbog potpune nezainteresovanosti administracije da ovo pitanje reši – navodi direktor „Gruppo Zilio“ Nenad Obradović.

 

Investitor je, po njegovim tvrdnjama, uložio sopstvena sredstva, kao i sredstva iz kredita Erste banke, u izgradnju postrojenja za preradu vode, nakon što je zrenjaninsko JKP „Vodovod i kanalizacija“ raspisalo javnu nabavku.

 

– Nju je odobrila Direkcija za javne nabavke, kao i sama Vlada Srbije, koja je i izdala garancije, da bi sada zatvorila oči i uši na rešenje Ministarstva zdravlja da investitor ne može da se bavi delatnošću prečišćavanja vode i pored toga što je Ministarstvo građevinarstva, pod čijom su nadležnosti komunalne delatnosti, napisalo da može – istakao je Obradović.

 

On je poručio da je neshvatljivo da Ministarstvo zdravlja, čija je dužnost da vodi brigu o zdravlju svih građana, tumačeći zakon kako želi, ne dozvoljava da se čista voda za piće posle 14 godina pojavi u česmama Zrenjaninaca, već radije zadržava zabranu i mimo pozitivnog rešenja drugog ministarstva.

 

– Nadležnima u Vladi Srbije, kao i u Gradu Zrenjaninu, uputili smo dopis da je nakon tri meseca stajanja oprema, koja je veoma osetljiva na temperaturne razlike, u opasnosti da se trajno uništi ili ošteti, čime bi se izazvale nesagledive posledice i višemilionska šteta. U međuvremenu, ambasador zemlje našeg inostranog partnera je zatražio sastanak sa državnim vrhom kako bi mu predstavio problem i zatražio brzo reagovanje. Predloženo je održivo rešenje gradskim vlastima i nadamo se da će to pitanje najkasnije u toku sledeće nedelje biti rešeno – zaključuje Obradović.

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Puno naselja, mesta u Srbiji imaju lekovite vode..a eto mi nemamo prava ni na zdravu pijacu vodu….posle toliko godina…truju nas i dalje arsenom i drugim otrovima..Zrenjanin nema pijaću vodu,i ko zna kad ćemo je dobiti….gospodo političari voda i zdravlje ljudi nisu politika vec pravo na zdraviji zivot

  • Priče za naivne i malu decu!
    Kakva tužba, kakvi bakrači! Očigledno su „viši interesi“ političara i lokalnih moćnika u pitanju.
    Koga briga za građane…

sinovoz