Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Trasirana deonica obilaznice od Mihajlovačkog do Temišvarskog druma

deonica obilaznice
Foto: Grad Zrenjanin

Trasirana je kompletna deonica obilaznice oko Zrenjanina, od Mihajlovačkog do Temišvarskog druma. Trenutno su u toku radovi na pripremi podloge budućeg puta. Intenzivni radovi odvijaju se i u zoni mosta preko Begeja, saopšteno je danas iz lokalne samouprave.

 

Tone peska nasute su duž cele trase ovog dela obilaznice, u dužini od 3,7 kilometara. To znači da su u toku pripreme za narednu fazu radova koja prethodi asfaltiranju, odnosno za nasipanje kamene podloge – tucanika. Da bi ova deonica obilaznice bila potpuno spojena sa dosadašnjom trasom, kružnom raskrsnicom na Mihajlovačkom drumu, preostalo je da se pesak još naspe u dužini od oko 250 metara, uz proizvodne pogone preduzeća „Omega Profeks“, koji se nalaze uz samu trasu saobraćajnice.

 

Mašine su skoncentrisane na lokaciji gde se ukrštaju Prvomajska ulica i obilaznica, mestu buduće kružne raskrsnice. Odatle se u oba smera – ka mostu i ka Mihajlovačkom drumu – doprema materijal i prevoze radnici. Uz saobraćajnicu je, celom dužinom, probijen i privremeni zemljani put.

 

 

Istovremeno, na gradilištu mosta grade se potporni zidovi i završava se armiranje nosećeg stuba na levoj obali Begeja. U toku je i izrada šest betonskih greda – nosača kolovozne konstrukcije, koje će premostiti reku. One će biti nanete na stubove takođe sa leve rečne obale.

 

Pogled iz vazduha daje sasvim jasnu sliku kompletne trase obilaznice od Mihajlovačkog do Temišvarskog druma i daje nove konture granice gradske teritorije.

 

Vrednost radova 350 miliona dinara

 

Svi ovi radovi deo su treće faze gradnje obilaznice, saobraćajnice od lokalnog puta Zrenjanin – Mihajlovo do magistralnog državnog puta I-b reda Zrenjanin – Srpska Crnja, odnosno od Mihajlovačkog do Temišvarskog druma, sa dve kružne raskrsnice i mostom preko Begeja. Radove izvodi preduzeće „Bauwesen“ d.o.o. iz Lazarevca, kao član grupe glavnog izvođača radova beogradskog preduzeća „Energoprojekt – niskogradnja“. Investitor je Javno preduzeće „Putevi Srbije“.

 

Vrednost radova, koje finansira Vlada Republike Srbije, iznosi oko 350 miliona dinara, bez PDV.

 

 

Pripreme za poslednju fazu radova su u toku

 

U toku su i aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta na poslednjoj deonici trase, četvrtoj fazi obilaznice, od Temišvarskog druma do industrijske zone „Jugoistok“. Ovom fazom predviđena je takođe gradnja 3,7 kilometara puta, s kružnom raskrsnicom na Lazarevačkom drumu, nadvožnjakom preko železničke pruge Zrenjanin – Pančevo i propustom preko Aleksandrovačkog kanala. Grad će finansirati otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije, a Vlada Srbije gradnju puta, čija je procenjena vrednost oko 450 miliona dinara bez PDV.

 

Na završetak obilaznice i potpuno izmeštanje tranzitnog saobraćaja s gradskih ulica, Zrenjaninci čekaju još od početka devedesetih godina prošlog veka. Tada je izgrađena prva deonica, od Melenačkog do Mihajlovačkog druma, dužine 1,3 kilometra. Kada bude u potpunosti završena, a to se, uz ovakav obim radova i preduzete aktivnosti, očekuje naredne godine, obilaznica će biti ukupne dužine 14,5 kilometara. Ona će spajati novosadski i beogradski put i ukrštati se van grada sa svim ostalim državnim putevima, ka Kikindi, Srpskoj Crnji i Vršcu, i lokalnim ka Elemiru i Mihajlovu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz