Grad

TERENSKA VOZILA ZA VANREDNE SITUACIJE

ZRENJANIN – Direktorka Regionalnog centra za društveno – ekonomski razvoj Banat Irena Živković uručila je danas gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću ključeve četiri terenska vozila marke „Daster“, nabavljena u okviru projekta „Zajedničko upravljanje rizicima od poplava“ koji finansira IPA program prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije.

terenska-vozila

Cilj ovog projekta, čija je ukupna vrednost 828.080 evra, jeste povećanje bezbednosti stanovnika pogranične oblasti rumunskog i srpskog dela Banata, odnosno razvoj integrisanog sistema za prevenciju i upravljanje poplavama. Nosilac projekta je Regionalni centar za društveno – ekonomski razvoj Banat, a partner Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama – ADIVEST iz Temišvara.

– Kao odgovor na činjenicu da je teritorija Banata prethodnih godina često bivala izložena poplavama, u aprilu je ovaj projekat otpočeo sa realizacijom. Projektom je predviđena nabavka opreme za kvalitetno i pravovremeno reagovanje na pojavu vanrednih situacija, ukupne vrednosti 434.500 evra, za srpsku stranu. Takođe, biće uspostavljene zajedničke prekogranične upravljačke strukture za reagovanje u vanrednim situacijama, povećaće se kompetencije u oblasti procene rizika, planiranja i pripremljenosti lokalnih zajednica za vanredne situacije, identifikovaće se i ilustrovati područja značajnog rizika od poplava i usvojiti plan za zajedničko upravljanje rizicima od poplava – objasnila je projektna menadžerka Irena Živković.

Kako je još na samom početku kao najveći izazov prepoznat nedostatak opreme za kvalitetno i pravovremeno reagovanje u vanrednim situacijama, preko 80 odsto sredstava projekta, odnosno 434.500 evra, biće utrošeno upravo na poboljšanje tehničke opremljenosti. U tom cilju pribavljena su četiri terenska vozila, a u narednom periodu biće obezbeđena i multifunkcionalna vozila, bageri, mobilni agregati i pumpe, čamci za spasavanje i individualna oprema za lica angažovana na zaštiti i spasavanju.

– Ogromnu podršku za uspešnu realizaciju projekta dao je Grad Zrenjanin koji je obezbedio finansijska sredstva potrebna za kofinansiranje projekta i nedostajuća sredstva za nabavku opreme. Takođe, podršku su dali i Srednjobanatski upravni okrug i Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije – naglasila je Živković.

Gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je, prilikom primopredaje vozila, da se lokalna samouprava ozbiljno priprema za eventualne vanredne situacije, poput poplava koje su ovu sredinu zadesile prethodnih godina.

– Osim kvalitetne obuke kadrova, moramo da obezbedimo i dobru opremu za reagovanje u takvim situacijama. A prvi rezultati toga su već vidljivi – naglasio je Janjić i dodao da su pogranični programi sa Rumunijom dobra prilika da se dođe do neophodnih sredstava za značajne projekte.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM