Grad Vesti Zrenjanin

Švajcarci dali najbolje ocene Zrenjaninu po pitanju kvaliteta e-uprave

grad zrenjanin
Foto: Zoran Bogaroški

Istraživanje programa podrške Vlade Švajcarske „Svis pro“ je pokazalo da je Grad Zrenjanin najbolje ocenjena lokalna samouprava u Srbiji po pitanju kvaliteta elektronske uprave.

 

Istraživanje je trajalo od avgusta do decembra prošle godine i obuhvatilo je 60 gradova i opština u Srbiji. Ispitivani su kapaciteti i spremnost lokalnih samouprava da realizuju e-usluge, kao i informatička pismenost. U obzir su uzeti i percepcija i zadovoljstvo korisnika, odnosno građana i privrede.

 

Još 2010. godine Grad Zrenjanin je počeo da pruža prve elektronske usluge. Reč je o jednostavnim procedurama koje nisu podrazumevale plaćanje taksi, kao ni donošenje originalnih dokumenata na pisarnicu.

 

Pročitajte još: Savez samostalnih sindikata izdaje u zakup poslovni prostor

 

– Pripreme su odrađene na vreme i ispunjene su sve obaveze. Službenici Gradske uprave su od septembra 2017. godine, kada je počeo da se primenjuje pomenuti sistem, pa do danas, umesto stranaka pribavili neophodne dokumente čak 19.600 puta – istakla je načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić.

 

Ona je naglasila da je ovakav sistem pribavljanja podataka po službenoj dužnosti uštedeo vreme i novac strankama. Takođe, e-uprava je dobro ocenjena od strane švajcarske Vlade i zbog toga što građanima nudi veliki broj usluga na portalu elektronske uprave.

 

– Vrednovano je i to što smo sve podatke iz matičnih knjiga i knjiga državljana, stare više od sto godina, preveli u elektronski oblik. Ove godine i upis u Predškolsku ustanovu obavljen je elektronskim putem. Tako je od 2.514 upisane dece, 501 prijava urađena na ovaj način – zaključuje Malinić.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM