Grad Vesti Zrenjanin

Šta muči „Čistoću i zelenilo“: Veće obaveze prema radnicima a plate i dalje nekonkurentne

jkp čistoća i zelenilo

Nivo cena usluga, koje su trenutno u primeni, ne omogućava pokriće troškova poslovanja i investiciona ulaganja neophodna za nesmetano funkcionisanje preduzeća, navode u JKP „Čistoća i zelenilo“ iz Zrenjanina.

 

U izveštaju o radu za prošlu godinu, koji je podneo direktor ovog preduzeća Nemanja Milinković, navodi se da su troškovi zarada u 2022. godini, zbog povećanja minimalne cene rada, bili veći za 10,9 miliona dinara.

 

PROČITAJTE JOŠ: Italijanska kompanija traži motivisane osobe za rad u proizvodnom pogonu u Zrenjaninu

 

Poslodavac je, takođe, u obavezi da svakom zaposlenom isplati solidarnu pomoć radi ublažavanja nepovoljnog materijalnog položaja, što na godišnjem nivou iznosi nešto više od 17 miliona dinara. Preduzeće, kako se ističe u izveštaju, shodno ostvarenim finansijskim pokazateljima, nije u mogućnosti to da ispoštuje.

 

Iz svega ovoga proizilazi da je JKP „Čistoća i zelenilo“ u 2022. imalo veću obavezu prema zaposlenima, u odnosu na prethodnu godinu, za iznos od oko 28 miliona dinara.

 

PROČITAJTE JOŠ: Nova šansa za posao: Firmi potrebni vozači E kategorije

 

– Ovo je izuzetno velika finansijska obaveza čijim poštovanjem bi likvidnost preduzeća bila značajno ugrožena. S druge strane, nepoštovanje prava radnika moglo bi da pokrene veliki broj sudskih postupaka iniciran od strane zaposlenih prema kojima poslodavac nije ispoštovao svoje obaveze plaćanja – navodi Milinković u izveštaju o radu.

 

On upozorava i da je, zbog nekonkurentnih zarada, moguć odlazak zaposlenih iz preduzeća, što će, kako ističe, za posledicu imati kašnjenje u realizaciji pružanja usluga.

 

PROČITAJTE JOŠ: Potrebna dva radnika za rad na benzinskoj stanici u Zrenjaninu

 

Inače, na kraju prošle godine, JKP „Čistoća i zelenilo“ je imalo 385 radnika. Od toga je 276 zaposlenih na neodređeno i 109 na određeno vreme.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Problem je nagomilan nepotreban neefikasan stranacki kadar po kancelarijama, sa apanazama po upravnim odborima i drugim beneficijama. Problem je sto se i grobari ne mogu da se zaposle ako nisu clanovi stranke. Problem je sukob interesa i uticaj koji pojedinci gradski oci koriste i koriste JKP u privatne svrhe.