Grad Vesti Zrenjanin

Sprovedeno ispitivanje: Koliko su građani zadovoljni komunalnim uslugama

centar grada zrenjanina
Foto: Zoran Bogaroški

Rezultati ispitivanja građana o tome koliko su zadovoljni komunalnim uslugama pokazuju da ih, pre svega, interesuje rešavanje konkretnih komunalnih problema koji ih pogađaju. U manjoj meri su zainteresovani za pitanja strateškog razvoja sistema komunalnih usluga. Istovremeno, građani su pokazali da postoji potreba za unapređenjem komunikacije, dostupnosti informacija i pristupačnosti komunalnih preduzeća.

 

Ispitivanje je obavljeno u Zrenjaninu, Žitištu, Novoj Crnji, Novom Bečeju, Sečnju i Golupcu, u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama na putu pridruživanja EU – druga faza“. Ovaj program finansira Vlada Švedske, a sprovode ga Stalna konferencija gradova i opština i Švedska asocijacija regiona i opština.

 

Autor metodologije ispitivanja Mirko Popović je ocenio da su najveće iznenađenje objektivnost, konstruktivnost i odgovornost građana. Ceo projekat je pokazao i da je mali broj lokalnih samouprava do sada sprovodio ispitivanje, a pokrenuto je pitanje transparentnosti rada sistema komunalnih usluga i pristupačnosti građanima.

 

PROČITAJTE JOŠ: “Čistoća i zelenilo” anketira građane: Ocenite kvalitet usluga preduzeća

 

– Iako ranije nisu imali priliku da budu pitani o ovoj temi, građani su pretežno bili objektivni. Oštrih kritika nije bilo u velikom broju, ali ni preteranih pohvala. Veoma realno su ocenili slabosti i pokazali spremnost da pohvale aktivnosti i usluge kojima su zadovoljni – izjavio je Popović.

 

Metodologija je razvijena zajedničkom ekspertizom stručnjaka iz Švedske i Srbije, i angažovanjem zaposlenih u lokalnim samoupravama i javnim komunalnim preduzećima iz Zrenjanina, Žitišta, Nove Crnje, Novog Bečeja, Sečnja i Golupca.

 

Neke stvari u komunalnim uslugama odmah unapređene

 

Po rečima rukovodioca Službe informisanja u zrenjaninskom JKP „Vodovod i kanalizacija“ Siniše Gajina, stečena iskustva iz projekta su veoma korisna. Neke stvari su odmah unapređene na osnovu rezultata sprovedenog ispitivanja.

 

– Otvaranje korisničkog centra, gde je celokupan rad sa korisnicima objedinjen, povećana onlajn komunikacija, uvođenje dodatnih telefonskih linija, indentifikacione kartice za zaposlene, edukacija korisnika o nadležnostima preduzeća… To su samo neke od aktivnosti koje su sprovedene na osnovu rezultata dobijenih ispitivanjem korisnika. U toku je i realizacija strateških aktivnosti, kao što je rešavanje problema sa vodom za piće, zamena vodovodne i kanalizacione mreže – navodi Gajin.

 

Mirko Popović dodaje da, iako je ispitivanje korisnika korak u dobrom pravcu, ne treba očekivati brzu realizaciju dobijenih preporuka. Naime, i dalje se zapaža određeni politički uticaj na razvoj komunalnih sistema.

 

– Brže promene i vidljivo unapređenje kvaliteta komunalnih usluga moguće je očekivati ukoliko gradovi i opštine nastave sa sprovođenjem ispitivanja. Potrebno je da to rade bar jednom godišnje – ocenio je Popović.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.