Grad Vesti Zrenjanin

Spomen obeležja „Kamen spoticanja“ biće postavljena na pet lokacija

kamen spoticanja biće postavljen i u glavnoj ulici
Spomen obeležja biće postavljena i u glavnoj ulici (Foto: Zoran Bogaroški)

Članovi Gradskog veća u Zrenjaninu su na današnjoj sednici usvojili odluku o postavljanju spomen obeležja „Stolperstein“, odnosno „Kamen spoticanja“, na pet lokacija u gradu.

 

Ovo će, kako je saopšteno, biti urađeno po uzoru na svetske metropole i gradove. Kako je istakla izvestilac po toj tački Olivera Ristić Kostić, odluka je doneta na inicijativu Jevrejske opštine Zrenjanin. Idejno rešenje spomen obeležja je autorsko delo Gintera Demninga. Ova spomen obeležja biće postavljena u znak sećanja na jevrejske porodice Elek, Kunstler, Ekštajn, Đarfaš i Ivanji.

 

U dokumentu koji je usvojen na sednici Gradskog veća se navodi da će spomen obeležje „Stolperstein – Kamen spoticanja“, biti postavljeno na pet lokacija na teritoriji grada Zrenjanina. Ona će se naći u ulici Petra Drapšina 15, za porodicu Elek, zatim u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 39, za porodicu Ekštajn, kao i u Svetosavskoj 31, za porodicu Kunstler.

 

Za porodicu Đarfaš, spomen obeležje će biti postavljeno u ulici Kej 2. oktobra 17. A za jevrejsku porodicu Ivanji spomen obeležje će biti postavljeno u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 47.

 

Pročitajte još: Rekonstrukcija dve ulice u Melencima i jedne u Zrenjaninu (Foto)

 

U odluci se navodi da idejno rešenje spomen obeležja predstavlja mali kamen veličine 96 puta 96, i visine 100 milimetara.

 

„Troškove proizvodnje kamenih kocki i prateće troškove dolaska autora radi njihovog postavljanja snosiće Jevrejska opština Zrenjanin. O sprovođenju ove odluke staraće se Komisija za podizanje spomenika i spomen obeležja Grada Zrenjanina“, saopšteno je iz lokalne samouprave.

 

Jevrejska opština Zrenjanin je, inače, 20. maja prošle godine podnela Gradskoj upravi inicijativu za podizanje spomen obeležja u znak sećanja na bivše građane Zrenjanina koji su postali žrtve Holokausta. Zaključkom Komisije za podizanje spomenika i postavljanje skulpturalnih dela od 22. oktobra 2019. Jevrejskoj opštini je dozvoljeno da postavi spomen obeležja „Stolperstein – Kamen spoticanja“. Prethodno je dobijena saglasnost Ministarstva kulture i informisanja.

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.