Grad Vesti Zrenjanin

Solarna elektrana već daje rezultate: Julski račun za struju upola manji

solarna elektrana
Foto: Grad Zrenjanin

Solarna elektrana u Dečjem dispanzeru Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu, koja je puštena u rad početkom jula ove godine, već daje pozitivne rezultate.

 

Iz lokalne samouprave i pomenute zdravstvene ustanove saopštavaju da su dva meseca kasnije već evidentne uštede električne energije. Konkretno, julski račun za utrošenu električnu energiju je manji za čak 50 odsto u odnosu na raniji period.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kante i kontejneri za odlaganje otpada po povoljnim cenama

 

Izgradnja solarne elektrane rezultat je Memoranduma o saradnji, potpisanog između Grada Zrenjanina i Ruske humanitarne misije, koja je obezbedila sredstva za tu investiciju. Vrednost investicije je oko 90.000 evra, sa PDV-om. Ruska humanitarna misija je, u svojstvu donatora, realizovala nabavku, isporuku, instalaciju i puštanje u rad autonomnog sistema za napajanje energijom, dok je Grad Zrenjanin platio PDV.

 

Kako je ranije najavljeno, nakon puštanja u rad, sistem će besplatno biti prenet u vlasništvo grada.

 

Gradonačelnik Simo Salapura je prilikom svečanog puštanja u rad solarne elektrane izjavio da realizacijom ovog projekta Grad Zrenjanin nastavlja aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora energije u okviru “Zelene agende” Republike Srbije. Naveo je da će elektrana proizvoditi električnu energiju za potrebe samog objekta dispanzera, odnosno za napajanje svih električnih uređaja i opreme, čime je ovo investicija i u zdravstveni sistem grada.

 

Vek eksploatacije preko 20 godina

 

Solarna elektrana u Dečjem dispanzeru sastoji se od 146 panela, ukupno instalisane snage 50 kilovat-časova. Sadrži integrisane litijumske baterije, u inovativnom sistemu, koji omogućava da se višak proizvedene električne energije distribuira prema potrošačima. U slučaju nestanka struje postoji mogućnost napajanja urgentnih potrošača iz ovog sistema.

 

Reč je o kvalitetnim komponentama solarnog sistema i litijumske baterije imaju više od 6000 ciklusa punjenja i pražnjenja, što znači da je vek eksploatacije preko 20 godina. Sistemom se može upravljati i putem mobilne aplikacije.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Grad Zrenjanin je najavio da će nastaviti sa realizacijom sličnih projekata koje za cilj imaju povećanje energetske efikasnosti.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Зашто вакцинисани и здрави морају да носе маске? Молим вас за јасно логично објашњење без бројева и статистике.

    • Zbog toga što vakcina ne sprečava zaražavanje i prenošenje virusa. Osoba, koja nema (još uvek) simptome virusa, može isti prenositi drugima. Zar je toliko teško da shvatiš?

sinovoz