Grad Vesti Zrenjanin

Sledi rekonstrukcija vodovodne mreže, prva faza u pet gradskih naselja

vodosnabdevanje
Foto: JKP "Vodvod i kanalizacija"

Izradom tehničke dokumentacije počeće veliki posao – rekonstrukcija vodovodne mreže u Zrenjaninu. Vodovodna mreža u Zrenjaninu, ukupne dužine oko 300 kilometara, u proseku je starija od 30 godina, a u nekim delovima grada i više od pola veka.

 

Najveći deo mreže, čak 79 odsto, sastojii se od azbestno-cementnih cevi, koje su i manjeg promera, a i u vrlo lošem stanju. U mnogo manjem delu ugrađene su liveno-gvozdene i pocinkovane cevi.

 

Rekonstrukcija vodovodne mreže će, kako je planirano, početi u delovima grada u kojima je ona najstarija. U pitanju su Mala Amerika, naselje Ruža Šulman, centar grada, Karađorđev trg i deo naselja Šumica. Rekonstrukcija ili potpuna zamena vodovodne mreže u ostalim delovima grada radiće se u fazama. Kriterijumi će biti procena potreba za vodom, mogućnost realizacije na terenu, stanje postojeće mreže, učestalost kvarova…

 

Posao izrade tehničke dokumentacije za prvu fazu rekonstrukcije, na javnom tenderu, dobila je grupa ponuđača. U pitanju su beogradska firma „Beoexpert design“ i Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina, kao jedini ponuđači. Posao je vredan 5.976.000 dinara sa PDV-om.

 

Pročitajte još: Koja mesta bi prvo stradala kada bi Zrenjanin zadesili zemljotresi i poplave

 

Posao koji sledi jeste izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju vodovodne mreže u pet gradskih naselja: Maloj Americi, u dužini od 5.920 metara, naselju Ruža Šulman, u dužini od 1.934 metra, naselju Centar, u dužini od 4.487 metara, na Karađorđevom trgu, u dužini od 3.152 metra i delu Šumice, u dužini od 3.436 metara.

 

Rokovi za završetak tehničke dokumentacije su relativno kratki – deset dana nakon potpisivanja ugovora potrebno je uraditi matematički model, maksimalno 30 dana ostavljeno je za izradu idejnog projekta, a treća faza bi počela u roku od 20 dana nakon pribavljanja rešenja za izvođenje radova.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM