Grad YSLAJDER

RADOVI NA REPREZENTATIVNOM OBJEKTU U CENTRU GRADA

ZRENJANIN – Na upravnoj zgradi preduzeća “Keramika Jovanović”, u Ulici Kralja Petra Prvog 6, ubrzano se izvode rekonstrukcioni radovi, koji bi trebalo da budu završeni u idućoj godini, kada će ovaj reprezentativni objekat zasijati u punom sjaju.

 

 

Zgrada, koja je spomenik kulture, ima interesantan istorijat – građena je od 1898. godine a završena je 1900. i bila je Austrougarska banka, sve do završetka Prvog svetskog rata, a od 1920. godine u njoj je bila filijala Narodne banke Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije.

 

– Dobili smo sve dozvole od nadležnih institucija, uključujući i Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu, kako bismo uradili temeljnu rekonstrukciju objekta. Radovi su započeli pre nešto više od godinu dana, a prvo što je rađeno bilo je saniranje vlage, koja je pravila velike štete. Vlaga je eliminisana specijalnom HIO tehnologijom, ali je posle toga trebalo određeno vreme da se zidovi dobro isuše – priča za portal zrenjaninski.com Budimir Jovanović, čelnik preduzeća u čijem vlasništvu je ova zgrada, i napominje da je u ovom reprezentativnom objektu urađena kompletna rekonstrukcija instalacija, kao i termoizolacija.

 

– Ove godine krenuli smo u rekonstrukciju kompletne fasade i sanaciju određenih delova krovne konstrukcije, ali, nažalost nećemo uspeti sve da uradimo do kraja ove godine, pa će radovi biti nastavljeni na proleće. Cilj nam je i da vratimo nekadašnju ogradu, koja je bila do trotoara. To je ograda od kovanog gvožđa, koja se sada nalazi oko parkinga gradske kuće, a za nas će jedna novosadska firma uraditi repliku, koja će biti identična originalnoj iz 1899. godine – govori Budimir Jovanović, uz napomenu da će se urediti i kompletni dvorišni prostor oko zgrade, gde će se nalaziti i parking i zelene površine.

 

– Ovo je i do sada bio reprezentativan objekat, a posle rekonstrukcije biće jedno od najlepših zdanja u našem gradu – ističe Jovanović.

Podeli članak
sinovoz
FAM