Grad Vesti Zrenjanin

Radni sastanak u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

radni sastanak
Foto: Grad Zrenjanin

U Gradskoj kući u Zrenjaninu održan je radni sastanak u vezi sa projektom izgradnje auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Sastankom su predsedavali gradonačelnik Simo Salapura i njegov zamenik Saša Santovac.

 

Na zvaničnom sajtu Grada Zrenjanina je objavljeno da su sastanku prisustvovali predstavnici Sektora za prostorno planiranje i urbanizam Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zavoda za urbanizam Vojvodine, zrenjaninskih javnih preduzeća i ustanova, kao i predstavnici projektantske kuće koju je angažovala kineska kompanija „Čajna Šandong Internešnal“. Podsetimo, ova kompanija je početkom godine potpisala Memorandum o razumevanju sa Vladom Republike Srbije.

 

Na radnom sastanku su razmatrani izveštaj i primedbe, dostavljene od strane nekoliko javnih preduzeća, ustanova i organizacija, tokom postupka ranog javnog uvida u Prostorni plan područja posebne namene koridora auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Rani javni uvid u ovaj dokument bio je omogućen od 20. avgusta do 4. septembra.

 

PROČITAJTE JOŠ: Mnogo manje putnika u gradskom prevozu, evo šta se dešava sa linijama

 

Fizička i pravna lica mogla su u tom periodu da dostave primedbe na pripremljeni materijal. Sve aktivnosti za sprovođenje ranog javnog uvida, inače, poverene su Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Imenovana je i stručna komisija, koja je u izveštaju konstatovala sve sugestije i primedbe, pristigle kako iz Zrenjanina, tako i iz drugih gradova i opština, na čijim teritorijama se planira gradnja trase auto-puta.

 

Radni sastanak u Gradskoj kući u Zrenjaninu odnosio se na razmatranje primedbi u vezi sa delom predviđene trase na teritoriji ovog grada. Poseban akcenat je bio na dvema predloženim varijantama u gradskoj zoni Zrenjanina – severnoj i južnoj, a s ciljem odabira konačnog rešenja za koje će se raditi projekat.

 

Približna dužina budućeg auto-puta 110 kilometara

 

Kako je ranije objavljeno, približna dužina budućeg auto-puta je 110 kilometara. Projekat podrazumeva izgradnju kompletnog profila auto-puta, između Novog Sada, Zrenjanina i beogradskog naselja Ovča (obilaznica Beograda). Naravno, sa svim putnim objektima i denivelacionim ukrštanjima. Takođe, planirana je i rehabilitacija, modernizacija i dogradnja postojeće mreže državnih puteva prvog i drugog reda u zoni koridora. Procenjena vrednost izgradnje je oko 600 miliona evra.

 

Planirani koridor auto-puta državnog puta IA reda prolazi ili se naslanja na građevinska i katastarska područja naselja Ovča, (grad Beograd), Glogonj, Jabuka (grad Pančevo), Sefkerin, Baranda, Sakule, Opovo (opština Opovo), Debeljača, Kovačica, Idvor, Crepaja (opština Kovačica), Aradac, Lukićevo, Ečka, Stajićevo, Mužlja, Zrenjanin, Perlez, Orlovat, Farkaždin, Čenta (grad Zrenjanin), Đurđevo, Žabalj (opština Žabalj) i Kać (grad Novi Sad).

 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je, prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju ovog auto-puta, da se radi o značajnom projektu o kom se dosta pričalo. Naglasila je da je praktično počela njegova realizacija. Prvi korak je izrada planske i tehničke dokumentacije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz