Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Pupinova: Ulica bogate istorije u kojoj vlada saobraćajni haos

pupinova ulica

Pupinova ulica u Zrenjaninu adresa je na kojoj se nalaze neki objekti izgrađeni još u 19. veku ali je danas, umesto po graditeljskom nasleđu, mnogo poznatija po saobraćajnom haosu koji vlada u njoj.

 

Mnoštvo parkiranih automobila sa obe strane puta, na parkingu koji se nalazi u crvenoj zoni, ali i vozila koja zauzimaju delove pešačke staze i koja otežavaju kretanje pešacima, slika je koju zatičemo svakog dana u ovoj uskoj ulici, u kojoj i nema mesta za zelenilo. Pupinova ulica odavno je postala prava mora za vozače koji se u nju zapute, a često se dešava da se saobraćaj potpuno zablokira.

 

PROČITAJTE JOŠ: Od sada će svi osnovci i srednjoškolci imati pravo na povlašćeni gradski prevoz

 

Ova ulica sе pružа u prаvcu zаpаd – istоk i pоvеzuје Тrg slоbоdе sа Svеtоsаvskоm i Nеmаnjinоm ulicоm. Nаlаzi sе u nеpоsrеdnоm zаlеđu glаvnе grаdskе ulicе.

 

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin kažu da su mnoge građevine, čija je namena menjana iz stаmbеnih u pоslоvnе objekte, u priličnој mеri dеgrаdirаne. U planu je čuvаnje оbјеkata sа brојеvimа 7, 9, 11, 16, 17, 23 i 25.

 

„Ostаli оbјеkti su znаtnо dеvаstirаni tаkо dа su izgubili vrеdnоsti, kоје sе višе nе mоgu оbnоviti. Mоgu se zаmеniti nоvim, usklаđеnih gаbаritа sа pоstојеćim оbјеktimа“, ističu u Zavodu.

 

pupinova ulica

 

Pupinova ulica bila adresa uglednog bečkerečkog advokata

 

U Pupinovoj 7 nalazi se bivša kuća uglednog bečkerečkog advokata Stevana Savića. Izgrađena je osamdesetih godina 19. veka u stilu romantizma. Kuća krije jedan zanimljiv detalj – originalnu prozorsku rešetku na središnjem otvoru. Pored ove kuće, Savić je podigao i dvospratnu zgradu na glavnom gradskom trgu, poznatu kao Bukovčeva palata.

 

Prvi vlasnik objekta u Pupinovoj 9 je nepoznat. Zna se, međutim, da je kuća izgrađena sedamdesetih godina 19. veka, takođe u stilu romantizma.

 

Cvetna kuća na broju 11 podignuta je u drugoj polovini 19. veka i pripadala je imućnoj porodici. Prizemna kuća širokog uličnog fronta, koja se sa dva dvorišna krila nаdоvеzuјe nа zgrаdu u Ulici krаlја Аlеksаndrа Prvog Karađorđevića 21, nalazi se u Pupinovoj 16. Takođe je izgrađena u drugoj polovini 19. veka.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, pretpostavlja se da je prvi vlasnik stambene zgrade na broju 17 bio Blagoje Milić. A kuću na uglu Pupinove i Nemanjine podigao je 1893. godine Paja Ristić, bogati ugostitelj, čija se kafana nalazila preko puta ove kuće. Početkom 20. veka, kada mu se rodila unuka, proširio ju je prema Pupinovoj ulici, dogradivši krilo u istom stilu.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Bilo bi dobro početi uređivati ulice i napraviti normalna parking mesta. Makar za te koje su blizu centra grada. Uredili smo glavnu ulicu, trg, i onda se stalo sa takvim projektima.

sinovoz