Grad Vesti Zrenjanin

Prvomajska ulica: Mnogi Zrenjaninci nisu čuli ovu priču o njoj (Foto)

prvomajska ulica

Prvomajska ulica jedna je od najstarijih ulica u Zrenjaninu. Nalazi se u naselju Gradnulica.

 

Za Gradnulicu se zna da je naseljena posle Kosovskog boja, a ime naselja vezuje se za toponim „Zlatna greda“. To je bila neka vrsta glavne ulice koja je povezivala dve dela srpskog sela.

 

Jedan deo sela bio je lociran između Đurđevske i Prvomajske i zvao se „Aljmaški kraj“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Nekada je bio koncentracioni logor: Unutra će vas dočekati jezivi prizori (Video)

 

Prvomajska ulica do Drugog svetskog rata zvala se Vavedenska. Formirana je na kraju ulice Cara Dušana.

 

I ulica Cara Dušana, kakvu je danas znamo, baš kao i tadašnja Vavedenska, a sada Prvomajska, formirane su posle velikog požara, koji je poharao Veliki Bečkerek 1807. godine.

 

 

Žitelji Prvomajske uglavnom se bavili poljoprivredom

 

Dugo je Prvomajska bila poslednja ulica u gradu, okružena atarom. U delu atara prema Mihajlovu bila su guvna, odnosno manje parcele plodne zemlje, koju su stanovnici Prvomajske koristili kao bašte.

 

Tek kasnije, formirana je Palanačka, a onda i sve ostale ulice, koje danas čine naselje Gradnulica Guvno.

 

Žitelji Prvomajske ulice uglavnom su se bavili poljoprivredom. Bila je to tipična ulica na periferiji grada, sa svim elementima seoske. Placevi su bili veliki, kuće prizemne, veće ili manje, u zavisnosti od finansijske situacije porodice.

 

U Prvomajskoj ulici nekada su živeli Čikuski, Volašovi, Čevini, Krezićevi, Lambićevi, Šargini, Munini, Kosovcovi, Tabački, Bešlićevi i mnogi drugi.

 

 

Asfaltirana tek krajem sedamdesetih

 

Mnogi Zrenjaninci ne znaju da je Prvomajska ulica, koja spada u najstarije, najduže i najšire ulice u gradu, asfalt dobila tek krajem 70-tih godina prošlog veka.

 

Dok nije asfaltirana, s jedne na drugu stranu ulice, kada je kiša i blato, a tako je nekad bilo u većem delu godine, moglo se tek na nekoliko prelaza, napravljenih od kamenih kocki.

 

Da bi olakšali prelazak, meštani su preko ulice ređali ogrzine, odnosno snopove kukuruzovine.

 

U Prvomajskoj ulici otvorena je nekada čuvena diskoteka „Mravinjak“, koja je bila omiljeno mesto za izlazak. U ovoj ulici se nalazio i kultni lokal s početka 90-tih – „Zeleno zvono“. Osim prelepe velike terase na otvorenom i restorana, „Zeleno zvono“ je imalo i teniski teren.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Danas nema ni jednog ni drugog, nema ni većine kuća iz 20. veka, ni njihovih nekadašnjih žitelja.

 

I dalje je to lepa, široka i dugačka ulica, sa novim kućama i tek ponekim sećanjem kako je nekad bilo.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Rođena sam u Prvomajskoj ulici. Starosedeoci su je zvali „iza sela“, jer je bila poslednja, u početku je imala, po priči mojih predaka, samo jedan red kuća, sadašnju parnu stranu. Leti je po ulici bila debela, vruća prašina, a zimi još deblje blato. Sigurno je bila jedna od najširih ulica u gradu, bilo bi zanimljivo naći taj podatak. U njoj su paljeni prvi badnjaci posle rata, kad je to bilo strogo zabranjeno.