Grad

PRVE FOTOGRAFIJE BUDUĆE FABRIKE: Kroz ovo postrojenje će da se prečišćava voda

BEOGRAD – Prvi kontigent opreme za buduću fabriku vode u Zrenjaninu stigao je danas u Beograd, a delovi postrojenja za preradu vode iz gradskog vodovoda trenutno su smešteni u „Transportšpedu“.

fabrika-vode

Delovi koji čine prvi segment u procesu prerade vode biće isporučeni iz inostranstva u ukupno sedam kamiona, od kojih će ostatak stići narednih dana, dok se drugi deo opreme očekuje krajem jula. Opremu su danas obišli gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, v.d. direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Ivan Dević i predstavnik italijanske kompanije „Grupo Zillio“ Nenad Obradović, sa saradnicima.

– Deo opreme, koja će biti instalirana u buduće postrojenje za preradu vode, potiče iz Srbije i treba da stigne u Zrenjanin krajem avgusta. Sve u svemu, početkom oktobra će postrojenje biti pušteno u probni rad – najavio je Obradović.

fabrika-vode

Gradonačelnik Janjić je ponovio da ova lokalna administracija rešava višedecenijski problem u gradu na Begeju. On je dodao da je došao u Beograd kako bi se lično uverio da sve ide po planu.

– Pritisak javnosti je ogroman, ali sve teče po planu i ove godine će Zrenjaninci imati zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda – obećao je Janjić.

fabrika-vode

Ivan Dević je objasnio da je jedan od glavnih problema bilo davanje garancija izvođaču radova, italijanskoj kompaniji „Grupo Zillio“, sa kojom je JKP „Vodovod i kanalizacija“ potpisalo ugovor o preradi vode. Te garancije odnose se na plaćanje obaveza prema italijanskom investitoru.

– „Vodovod“ nije bio u mogućnosti da obezbedi te garancije, s obzirom na to da je ušao u nepredviđene dubioze. Tražili smo način da prevaziđemo problem i u pomoć je priskočila Vlada Srbije koja je obezbedila neophodne garancije. One su ranije formalno bile obezbeđene, a sutra će biti i potpisan zvaničan ugovor, tako da ćemo ih dobiti do četvrtka i odmah proslediti izvođaču radova – rekao je Dević i precizirao da se garancije odnose na 5,6 miliona evra, kolika je trogodišnja vrednost isporučene prerađene vode.

fabrika-vode

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.