Grad Vesti Zrenjanin

Privatizacija na srpski način: Štamparija „Budućnost“ pretvorena u deponiju

štamparija budućnost

Štamparija „Budućnost“ doživela je sudbinu brojnih zrenjaninskih firmi, nesrećno privatizovanih tokom dvehiljaditih godina.

 

Poslednje godine rada ovog grafičkog preduzeća obeležio je višemesečni štrajk radnika, koji su negodovali zbog neisplaćenih zarada, regresa, toplog obroka i putnih troškova, kao i otkazi koji su usledili ubrzo nakon toga. Radnici su u to vreme tvrdili da je većinski vlasnik zrenjaninske štamparije, a to je bila novosadska firma „Stylos“, iz pogona izneo mašine, polako ostavljajući za sobom prazne pogone. Onda je usledio već toliko puta viđen scenario – stečaj preduzeća, a zatim i bankrot.

 

PROČITAJTE JOŠ: Uređen prostor oko spomenika u Karađorđevom parku (Foto)

 

Od tada, ceo prostor nekadašnje štamparije, koji se nalazi u privatnom vlasništvu, napušten je i zapušten. Iako na ulazu piše da je zabranjeno bacanje smeća, otvorena kapija mami neodgovorne građane da baš na tom mestu odlažu otpad. Tako je štamparija „Budućnost“ pretvorena u deponiju, i to nadomak najužeg dela grada. A onaj u čijem je vlasništvu ovaj objekat ne preduzima ništa, niti se oglašava ovim povodom.

 

štamparija budućnost

 

Objekat izgrađen početkom osamdesetih godina 19. veka

 

Inače, dve kuće koje se nadovezuju podignute su u različitom vremenskom periodu. Starija kuća je ona sa raskošnijom fasadom, koja je najverovatnije izgrađena početkom osamdesetih godina 19. veka. Prostrana parcela koja se protezala do obale Begeja prvo je bila u vlasništvu porodice Lehman, a od 1881. industrijalca Agošton Napholca. On je u njoj imao parnu pilanu i drvaru. Jedno vreme se pod zakupom u ovoj kući nalazila Mađarska kraljevska pošta i telegraf.

 

Posle Drugog svetskog rata kuće su konfiskovane, jer su bile u vlasništvu Nemaca. Kasnije je u njima smeštena štamparija „Budućnost“.

 

– Građevini bi trеbаlo vrаtiti prvobitni izgled, јеr prеdstаvlја јеdnо оd znаčајniјih оstvаrеnjа iz stilskе grupе nеоbаrоkа. Potrebno je uklоniti svе dоzidаnе pоmоćnе оbјеktе, оslоbоditi zgrаdu оd nеprimеrеnе dоgrаdnjе i vrаtiti joj funkciјu tаkо štо ćе sе kоristiti prоstоri u njој, аktivirаti kаpiја i prоlаz. Тrеbаlо bi dа novi vlasnik smоgnе snаgе dа оbnоvi оvu izuzеtnо vrеdnu kuću sа svim dеkоrаtivnim еlеmеntimа nа fаsаdi. Тimе bi sе znаtnо pоvеćаlа i vrеdnоst аmbiјеntа оvе ulicе kоја је trеnutnо vеоmа nеuglеdnа i nеprimеrеnа sаmоm cеntru grаdа i оbаli Bеgеја – smatra istoričar umetnosti Bojan Kojičić.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.