Grad Vesti Zrenjanin

Prete li Zrenjaninu poplave: Urađena procena rizika od katastrofa za teritoriju grada

poplave

Na dnevnom redu predstojeće sednice Skupštine grada Zrenjanina, koja je zakazana za ponedeljak, naći će se i jedan od strateških dokumenata za grad, odnosno procena rizika od katastrofa za teritoriju grada Zrenjanina. Jedna od prirodnih katastrofa za koju je urađena procena rizika jesu poplave.

 

Kako se navodi u ovom dokumentu, prema glavnom uzroku, na prostoru Srednjobanatskog upravnog okruga poplave mogu biti izazvane kišom i otapanjem snega, mogu biti ledene poplave, poplave usled koincidencije visokih voda i poplave izazvane visokim nivoom podzemnih voda i kišnim padavinama.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ovo je idealna prilika da ulepšate vaš dom – ne propustite je!

 

„Područje grada Zrenjanina je bogato vodama, kako površinskim, tako i podzemnim. Jugozapadnu i zapadnu granicu grada čine reke Dunav i Tisa, a gotovo sredinom protiče Begej, najveća pritoka Tise u Srbiji. Jugoistočnim perifernim delom teritorije teče Tamiš, koji takođe spada u red većih vojvođanskih vodotokova. Tu je i glavni kanal Dunav-Tisa-Dunav koji pravcem severozapad – jugoistok preseca celu teritoriju. Pored glavnog, prisutan je i veliki broj sekundarnih kanala. Na niskim površinama, pored reka, sreće se veći broj levkastih udubljenja, polumesečastog oblika, povremeno ili stalno ispunjenih vodom. Tu su i jezera i bare u napuštenim rečnim rukavcima“, piše u ovom dokumentu.

 

Zrenjanin poslednjih decenija doživeo nekoliko poplava

 

Zrenjanin je poslednjih decenija doživeo nekoliko poplava. Zbog izlivanja Begeja i visokih niova podzemnih voda, 1968. godine dogodila se poplava u kojoj je voda došla do samog centra grada. Najviše su stradali centar Zrenjanina, Mužlja, Berbersko i deo Gradnulice, gde se nalazi staro korito Begeja.

 

Usled koincidencije visokih voda u celoj Vojvodini, 2006. godine pretila je velika opasnost od izlivanja velikih reka Dunava, Tise i njihovih pritoka. Poplavljena su bila uglavnom nebranjena područja uz vodotokove ovih reka.

 

Usled visokog nivoa podzemnih voda i ogromne količine padavina, 2011. i 2015. godine prezasićeno zemljište nije moglo da upije vodu koja se taložila i stvarala vodena ogledala na njivama i seoskim baštama. Došlo je do pojave unutrašnjih voda u selima na teritoriji Grada Zrenjanina. Na osnovu podataka vodoprivrednog preduzeća, u ovom delu Banata je od podzemnih voda bilo ugroženo oko 12.000 hektara zemlje.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Iako je od tih poplava urađeno dosta na izgradnji nasipa i uređenju kanala, stanje u kojem se nalaze najvažniji vodotokovi i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, navedeno je u proceni.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz