Grad

PORTAL „ZRENJANINSKI“ NA LICU MESTA: Manje poznati detalji o aerodromu Ečka

EČKA – Priča o dolasku ispostave srpsko – ruskog humanitarnog centra iz Niša na aerodrom „Ečka“ izazvala je veliku pažnju domaće javnosti, ne samo u Zrenjaninu, nego i u celoj Srbiji. U menadžmentu aerodroma iznenađeni su najavom, jer su o svemu saznali iz novina, a da pre toga niko nije sa njima razgovarao na tu temu. Malobrojni prisutni juče na aerodromu različito komentarišu najavu novih sadržaja.

aerodrom-ecka

– Istina je da je ovde bio načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, sa delegacijom u kojoj su bili i predstvanici ruske misije iz Niša, ali nije bilo konkretnih najava izgradnje centra za obuku. Zbog toga smo pomalo zatečeni – kaže direktor preduzeća „Aerodrom Zrenjanin“ Marinel Gilezan. 

On napominje da aerodrom Ečka ima izuzetne performanse, ali i da u njega treba mnogo uložiti, da bi postao reprezentazivan.

– Nije problem infrastruktra, ni potencijal koji poseduje, ali dogradnja i opremanje aerodroma je najmanji problem. Ali na njemu treba da rade stručni ljudi, i to mnogo osoblja, specijalizovanih službi. Ima još aerodroma koji su sređeni, a nemaju operatera koji bi na njima radili. Održavanje u punoj funkciji najveći je problem – ističe Gilezan.

Problem bi bili i vlasnički odnosi, jer to pitanje nije do kraja izvedeno. Objektom sada upravlja Aero klub „Zrenjanin“, preko firme „Aerodrom Zrenjanin“, na čijem je čelu Gilezan.

aerodrom-ecka

Što se tiče potencijala aerodroma, on nije upitan. Tu je uz upravnu zgradu hangar od 2.400 kvadrata, visine preko šest metara. Tu su i dva objekta, u jednom se nalazi servis opšte avijacije, a s druge strane je restoran, učionice, padobranska sekcija… Aerodrom je registrovan za avione do 5,7 tona, a poseduje i tri dromadera koji mogu da se koriste za gašenje požara i za potrebe poljoprivredne avijacije. Pista može da izdrži i veće i teže letilice, ona je travnata, širine 80 metara i naslonjena je na staru betonsku koju su pravili Nemci u Drugom svetskom ratu. I danas se koristi drenažni sistem koji su Nemci izgradili, i koji je „čist kao suza“.

– Ovo je jedina pista na kojoj petnaest minuta posle najjačeg pljuska nema kapi vode. Aerodrom je građen u Drugom svetskom ratu i bio je najveći nemački van granica Rajha. Sve je bilo pažljivo isplanirano, svih 1.200 hektara površine. S druge strane, nemate nikakvu prepreku pri doletu, ni sa jedne strane. A kada je na Surčinu pet dana za redom magla, ovde se leti bez problema. A u gotovo svim danima u godini pravac vetra je jasno određen, u pravcu sa pistom. Oni koji lete znaju šta to znači – napominje Gilezan.

Na aerodromu je, inače, dosta „parkiranih“ aviona i jedrilica, u hangarima, uglavnom u privatnoj svojini, a ima i letilica koje su vlasništvo Aero kluba „Zrenjanin“. Juče je jedan gost iz Švajcarske palio svoju mašinu i rulao pistom, ali nije želeo da uzleti. Tu  je stacionirano šest pilotskih škola. Nekada se upravljalo iz kontrolnog tornja, sada to ide radio vezom, a kompletan vazdušni prostor vodi kontrola u Batajnici. Godišnje se ovde ostvari i do šest hiljada sati naleta, što nema ni jedan manji aerodrom. Moguće je i noćno letenje.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.