Grad Vesti Zrenjanin

Portal zrenjaninski.com istražuje: Šta sprečava obnovu Pinove vile

pinova vila

Čitaoci portala zrenjaninski.com nedavno su upozorili da nakrivljeni dimnjak na krovu Pinove vile, inače spomenika kulture, ugrožava bezbednost prolaznika.

 

Nakon pisanja našeg portala, gradska inspekcija je zaštitnom trakom obeležila deo trotoara na gradskoj magistrali, koji je nebezbedan za prolazak.

 

I, kako sada stvari stoje, to je jedino što se u ovom trenutku može uraditi povodom lošeg stanja u kom se ova nekadašnja gradska lepotica nalazi.

 

PROČITAJTE JOŠ: Obratite pažnju: OGREV je i za narednu nedelju pripremio nešto novo!

 

Iako je postupak restitucije okončan, rešenje za Pinovu vilu još nije na vidiku.

 

Zamršena vlasnička struktura

 

Prema informacijama do kojih je došao portal zrenjaninski.com, postojeći zakonski propisi ne dozvoljavaju da se pristupi sanaciji, a traži se način na koji bi se trenutna situacija trajno rešila, Pinova vila dobila vlasnika, a onda novi gazda obnovio objekat po projektu koji je još 2005. godine uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Naslednicima bivših vlasnika Pinove vile, a ima ih više, vraćen je sprat i deo zemljišta srazmeran spratu. Prizemlje i pripadajući deo zemljišta u vlasništvu su grada.

 

Grad je spreman da otkupi sprat i deo zemljišta od naslednika bivših vlasnika, a sa tim predlogom saglasni su i oni. Problem je u tome što je Pinova vila spomenik kulture i kao takav je pod ingerencijama države. Sada se traži način koji bi omogućio da vlasnik postane grad, uz nadoknadu naslednicima za deo koji je njima vraćen.

 

Zamršena vlasnička struktura, kakva postoji kod Pinove vile, nije jedina u Zrenjaninu, a ni u Vojvodini i Srbiji. Zato se očekuje da bi, zbog određenog broja takvih slučajeva, gde vredni spomenici propadaju, mogao da se donese propis koji bi ubrzao rešavanje problema.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Kada će se to i da li će se dogoditi, u ovom trenutku niko nije spreman da prognozira.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Da postoji volja čelnika grada sve bi se to lako i brzo rešilo. Verovatno ne mogu da se ugrade u cenu.