Grad Vesti Zrenjanin

Portal VojvodinaMeteo postavio prvu automatsku meteorološku stanicu

portal vojvodinameteo postavio automatsku meteorološku stanicu
Foto: VojvodinaMeteo

Specijalizovani meteorološki portal VojvodinaMeteo postavio je prvu automatsku meteorološku stanicu u centru Zrenjanina. Ova stanica će očitavati osnovne parametre, od temperature do brzine vetra.

 

Automatsku meteorološku stanicu je, u drugoj polovini prošle godine, nabavio portal VojvodinaMeteo. Uprkos brojnim poteškoćama koje su usledile, ovih dana je i aktivirana.

 

– Nakon tri dana rada na postavljanju meteorološkog zaklona i postavljanja stuba za kišomer i anemometar, montirani su i instrumenti automatske meteorološke stanice Zrenjanin – centar, prve koju je postavila naša organizacija. Stanica u Zrenjaninu meriće sve osnovne meteorološke parametre, uključujući temperaturu i relativnu vlažnost vazduha, vazdušni pritisak, padavine, smer i brzinu vetra – kaže Jovan Čabrilo, osnivač portala VojvodinaMeteo.

 

Pročitajte još: BUDITE OPREZNI: UV indeks na području Zrenjanina danas veoma visok

 

On napominje da je to značajan događaj za VojvodinaMeteo i najavljuje da važni projekti tek predstoje.

 

– U toku je neophodno testiranje i kalibrisanje stanice. To će potrajati desetak dana, nakon čega će podaci biti upotrebljivi za javnost. Ovo je prva stanica u planiranoj mreži, ali ne i poslednja – ističe Čabrilo.

 

portal vojvodinameteo postavio automatsku meteorološku stanicu
Foto: VojvodinaMeteo

 

Jovan Čabrilo: Projekat zahteva širu podršku i razumevanje

 

On podseća da projekat mreže automatskih meteoroloških stanica (AMS) zahteva širu podršku i razumevanje.

 

– Za projekat mreže AMS potrebna su značajna finansijska sredstva, pre svega za programiranje, prihvat, obradu i prezentaciju podataka, a potom i za nabavku nekoliko stanica. Zatim će u mrežu moći da se uključi svako fizičko ili pravno lice, koje želi da ima merenja na svojoj lokaciji, i pruži svoj doprinos podacima u mreži – veli Čabrilo.

 

Jovan Čabrilo najavljuje aktivnu kampanju održivosti i razvoja projekta VojvodinaMeteo, čiji portal je svojim pratećim sadržajima prerastao granice amaterskog poduhvata. Dalje funkcionisanje i posebno razvoj iziskuju stalne prihode za pokrivanje troškova.

 

Naš sagovornik upozorava i da je u Srbiji dostupnost meteoroloških stanica na generalno niskom nivou. Naročito kod stanica srednje klase, u rasponu od 400 do 1.000 evra. U toj oblasti se moraju načiniti promene, ukoliko se želi mreža bogata stanicama, zaključuje Čabrilo. Sve uz apel uvoznicima da kontaktiraju VojvodinaMeteo i potraže savete, koji modeli bi mogli biti zanimljivi široj javnosti i imati dobru prodaju.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM