Grad Vesti Zrenjanin

Pokrenut proces modernizacije službeničkog sistema u Zrenjaninu

zrenjanin
Foto: Zoran Bogaroški

Svih 50 gradova i opština u Srbiji, koji su dobili podršku Saveta Evrope i Evropske unije za stručno usavršavanje zaposlenih i uspostavljanje sistema upravljanja ljudskim resursima u lokalnim samoupravama, započelo je svoj jednogodišnji proces modernizacije službeničkog sistema.

 

Među lokalnim samoupravama koje su uključene u ovaj program nalazi se i Zrenjanin.

 

Ovaj proces unapređenja rada u 50 lokalnih samouprava deo je programa Evropske unije i Saveta Evrope „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2“. Program će trajati do kraja 2021. godine. Cilj je stvaranje modernog službeničkog sistema, zasnovanog na kompetencijama, znanjima i veštinama. On treba da bude u skladu sa evropskim standardima i principima dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama.

 

Pročitajte još: Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala lokalne izbore

 

„Lokalne samouprave koje su uključene u ovaj program dobile su tzv. „pakete podrške“. U pitanju su posebno razvijeni instrumenti za unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima u lokalnim samoupravama. To znači da će one tokom narednih godinu dana, do kraja 2020, imati podršku eksperata Saveta Evrope. Uz njihovu pomoć će menjati sistem upravljanja ljudskim resursima. Taj proces podrazumeva niz aktivnosti, koje će doprineti poboljšanju kvaliteta rada uprave u celini i voditi ka tome da uprava postane dobar servis građanima i privredi“, navodi se u saopštenju koje je dostavljeno redakciji portala zrenjaninski.com.

 

Proces modernizacije finansiraju Evropska unija i Savet Evrope

 

Za sada, u početnoj fazi primene „paketa podrške“, urađena je procena učinka u oblasti upravljanja ljudskim resursima u svim lokalnim samoupravama. Razvijeni su operativni planovi za unapređenje sledećih oblasti: organizacija i planiranje ljudskih resursa, popunjavanje radnih mesta, stručno usavršavanje i osposobljavanje zaposlenih, ocenjivanje zaposlenih, disciplinska odgovornost i žalbeni postupak i komunikacija, etika, vrednosti i kultura organizacije.

 

Osim realizacije „paketa podrške“, ove lokalne samouprave će moći da učestvuju i na posebnom pozivu za dodelu finansijskih sredstava (do 30.000 evra) za sprovođenje organizacionih promena i unapređenja u lokalnim administracijama.

 

Program „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnim samoupravama – faza 2“ vredan je četiri miliona evra. Zajednički ga finansiraju Evropska unija i Savet Evrope. Sprovodi ga Savet Evrope u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz