Grad Vesti Zrenjanin

Pokrenut postupak da se deo “Male Amerike” utvrdi za kulturno dobro

naselje mala amerika

Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin pokrenuo je postupak utvrđivanja Prostorno kulturno – istorijske celine “Ulica Stevice Jovanovića sa kompleksom kasarne” za kulturno dobro. Ovaj deo Zrenjanina, u blizini centra grada, trenutno je u statusu prethodne zaštite.

 

Prostorno kulturno-istorijska celina ,,Ulica Stevice Jovanovića sa kompleksom kasarne“ nalazi se u središnjem delu naselјa „Mala Amerika“. Obuhvata ulicu Stevice Jovanović, delove Gundulićeve, Jovana Popovića, Narodne omladine i kompleks vojne kasarne.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ispravljena bista Slobodana Bursaća u Aleji velikana (Foto)

 

Ulica Stevice Jovanovića, koja se proteže dužinom od 655 metara, glavna je arterija naselјa “Mala Amerika”, koje je urbanistički formirano tek od tridesetih godina 19. veka. Nјu čini u velikoj meri očuvan ulični niz prizemnih kuća izgrađenih u periodu od sredine 19. do sredine 20. veka.

 

Najstarija kuća, nastala sredinom 19. veka, građena je u stilu romantizma. U Prostorno kulturno – istorijskoj celini preovlađuju kuće podignute krajem 19. i početkom 20. veka. Dekorisane su elementima neorenesansne i secesijske arhitekture.

 

I vojna kasarna kulturno dobro

 

“Prostorno kulturno – istorijska celina obuhvata i veći deo Gundulićeve ulice u kojoj postoji očuvan niz građanskih kuća iz istog vremenskog perioda. Zbog atraktivnosti lokacije, parcele su otkuplјivali bogati građani, pripadnici srednjeg i višeg staleža. Stoga naselјe u 19. veku dobija naziv „Američka četvrt“ ili „Amerika“. Ovom nazivu je doprinela i činjenica da je ovaj deo grada bio celim obimom opasan rekom Begej. Tako je bilo sve do osamdesetih godina prošlog veka, kada su umesto reke napravlјena tri veštačka jezera. Nakon Drugog svetskog rata imenu naselјa je dodat prefiks. Stoga se danas zove „Mala Amerika“, objašnjavaju u Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

U sklopu Prostorno kulturno – istorijske celine nalazi se i kompleks kasarne koja zauzima površinu od oko tri hektara. Mnogi ne znaju da se na ovom prostoru nalazio gradski rasadnik, a onda je na njemu 1859. godine izgrađena jednospratna zgrada Okružne i gradske bolnice u stilu romantizma. Ona je ubrzo pretvorena u kasarnu, što je ostala i do danas. Za više od vek i po postojanja, promenila je nekoliko naziva.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Danas je većina pavilјona sačuvana u izvornom obliku.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Zasto taj isti zavod nije reagovao na izgled nove zgrade BMT LUKSA u Maloj Americi koja nije ispoštovala originlni plan da se ulična strana napravi po prvobitnom izgledu?! Umesto toga dobili smo ruglo od zgrade u najlepsem delu grada! Ko izdaje te dozvole?

sinovoz
FAM