Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Pogledajte Sokolski dom iz jednog potpuno drugačijeg ugla (Foto)

sokolski dom
Foto: volimzrenjanin.com

Sokolski dom, danas Dom borilačkih sportova u Zrenjaninu, spomenik je kulture od velikog značaja.

 

Objekat na Kapetaniji izgrađen je davne 1924. godine, a njegov projektant je bio čuveni arhitekta Dragiša Brašovan. Sokolski dom je izgrađen u stilu akademizma, odnosno neoklasicizma, a prvi vlasnici bili su Sokolsko društvo i Grad Veliki Bečkerek.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prodaja useljivih stanova, lokala i garažnih mesta u objektu “Centar – Jug”

 

– Jedno od prvih Brašovanovih izvedenih dela, odmah po povratku u Srbiju, a nakon studija u Budimpešti i rada u jednom od najpoznatijih ondašnjih arhitektonskih ateljea, jeste zrenjaninski Sokolski dom. Projekat je urađen 1924. godine, odmah pošto je na poziv Uroša Predića uradio projekat orlovatske pravoslavne crkve – objašnjava istoričarka umetnosti Vesna Karavida, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

sokolski dom
Foto: volimzrenjanin.com

 

Sokolski dom vrednovan na najrazličitije načine

 

Bečkerečki Sokolski dom je u srpskoj istoriografiji vrednovan na najrazličitije načine. Mišljenja su išla od ocene da je u pitanju „jedan napadni akademski monument projektovan za duhovne potrebe malograđanske sredine“ do vrednosne ocene da je reč objektu koji se na gotovo genijalan način likovnim jezikom arhitekture suprotstavlja vladajućoj političkoj euforiji u novonastaloj državi.

 

U čemu se u pogledu zrenjaninske sokolane ogledala genijalnost arhitekte?

 

– Već na prvi pogled, zapaža se zapanjujuća razlika između ovog i brojnih drugih sokolskih domova koji su u to vreme građeni po Vojvodini. Oficijelna kulturna politika između dva rata, između ostalog i kroz ideju sokolstva, pokušava da konstruiše novi tip jugoslovenske kulture. Brašovan se očigledno ne slaže sa veličanjem takve vrste. Njegov Sokolski dom jedini ne priziva „nacionalni duh“ kroz arhitektonsku naraciju folklorizma i konstruisanog srednjovekovlja – ističe Karavida.

 

PROČITAJTE JOŠ: Otvorena “Pametna zgrada”, prvi objekat takve vrste u Banatu (Foto)

 

Umesto toga, on kroz arhitektonski jezik iskazuje univerzalne vrednosti i nepromenjene kvalitete.

 

– Ukratko, umesto tada opšteprihvaćene krilatice „najbolje u slovenstvu“, Brašovan je reinterpretirao u „najbolje u čovečanstrvu“. Postigao je to vezujući se, u oblikovnom pogledu, za nasleđe klasične grčke i rimske arhitekture. Ona je, uostalom, i bila okosnica njegovog akademskog obrazovanja – zaključuje Vesna Karavida.

 

Više zanimljivih fotografija Sokolskog doma možete pogledati na sajtu volimzrenjanin.com

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM