Grad

Počela revitalizacija kanala Begej, posao vredan 14 miliona evra

Ustava i prevodnica u Kleku
Ustava i prevodnica u Kleku

U okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, odnosno projekta “Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju”, u Zrenjaninu je održan sastanak delegacije Rumunije i predstavnika Javnog vodoprivrednog preduzeća “Vode Vojvodine”.

 

Sastanak je organizovan na inicijativu glavnog partnera, “Banat River Basin Administration” iz Temišvara, i prvi je takav sastanak od početka projekta realizovan na teritoriji Srbije.

 

Cilj sastanka bio je usaglašavanje tekućih aktivnosti na realizaciji projekta, a nakon njega je potpisan izveštaj o napretku projekta. Partneri su se, istovremeno, dogovorili o daljim aktivnostima koje će dovesti do uspešne realizacije započetog posla.

 

U Srbiji, IPA projekat prekogranične saradnje sa Rumunijom odnosi se na revitalizaciju kanala Begej, na potezu od granice sa Rumunijom do hidrotehničkog objekta u Kleku, u dužini od 32,26 kilometara. Projekat revitalizacije kanala Begej podrazumeva sanaciju hidrotehničkih objekata u Kleku i Srpskom Itebeju i izgradnju dvonamenske staze (radno-inspekcione i biciklističke), od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku. Takođe, obuhvata i izgradnju plutajućeg doka za privez plovnih objekata, izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja, deponovanja i remedijacije sedimenta na plovnom Begeju, kao i nabavku plovnog bagera i plovne kosačice za održavanje njegove plovnosti.

 

Ukupna vrednost radova iznosi oko 14 miliona evra. Radovi su započeti ove godine, a završetak je planiran za 2021.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM