Grad

Počela rekonstrukcija Gradskog stadiona na Karađorđevom parku (Foto)

rekonstrukcija gradskog stadiona
Foto: Zoran Bogaroški

Dugo očekivana rekonstrukcija Gradskog stadiona u Karađorđevom parku u Zrenjaninu počela je ovih dana. Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura potvrdio je za portal zrenjaninski.com da se kopaju temelji za postavljanje reflektorskih stubova, a da su u toku i pripremni radovi za rekonstrukciju atletske staze, koja se nalazi na ovom stadionu.

 

– Ukupna vrednost investicije je blizu 200 miliona dinara, a radove finansiraju Grad Zrenjanin i Pokrajina. Po završetku ovog posla, Gradski stadion, u koji decenijama ništa nije ulagano, ponovo će zasijati – kazao je Salapura.

 

Kako smo se uverili na licu mesta, temelji za postavljanje reflektora kopaju se između južne i zapadne tribine, nadomak Hale sportova „Medison“.

 

– Napravićemo veliki atletski stadion. Čak ćemo uraditi i rasvetu koje nikada nije bilo. Kada završimo sve što smo planirali, biće to stadion vredan pažnje, na kojem će se održavati velika takmičenja. Na ovaj način zaokružićemo sportski kompleks u Karađorđevom parku u kojem se, osim stadiona, nalaze i hala „Medison“ i Kristalna dvorana – izjavio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

On je izrazio nadu da će se u narednom periodu u Zrenjaninu, u kojem je postojao legendarni Proleter, ponovo oformiti fudbalski klub kojim će se ponositi svi meštani i koji će igrati na Gradskom stadionu.

 

rekonstrukcija gradskog stadiona
Foto: Zoran Bogaroški

 

Rekordna poseta zabeležena 1967. godine

 

Prva utakmica na nekadašnjem Vašarištu, danas u Karađorđevom parku, inače, odigrana je 14. jula 1912. godine. Velikobečkerečki fudbalski klub pobedio je tim Segedinskog atletskog kluba 4:2. Tridesetih godina prošlog veka, Fudbalski klub Obilić zamenio je svoj stadion u Maloj Americi za Karađorđev trg. Članovi Obilića ogradili su svoj teren u centru sadašnjeg Karađorđevog parka u proleće 1926. godine, a tridesetih godina su napravili i veliku pokrivenu tribinu.

 

Na lokaciji ugašenog kluba Obilića 1948. godine počela je izgradnja stadiona za potrebe Fudbalskog kluba Proleter. Podizane su istočna, severna i južna tribina, a na zapadu je izgrađena velika pokrivena drvena tribina za 3.000 gledalaca. Takav objekat je otvoren  5. maja 1953. godine na utakmici Proletera i nemačkog Kikersa. Zapadna tribina je izgorela u požaru oktobra 1967. godine, a nova, betonska i pokrivena za 2.000 gledalaca, otvorena je godinu dana kasnije. Istočna, severna i južna tribina renovirane su u leto 1984. godine, a potom je na zapadnu i istočnu stranu postavljeno 5.000 plastičnih sedišta. Ta sedišta su demontirana 2006. godine i postavljeno je 4.000 novih plastičnih sa naslonom.

 

Rekordna poseta na stadionu u Karađorđevom parku zabeležena je 11. oktobra 1967. u prvenstvenoj utakmici koju je Proleter protiv Crvene zvezde rešio u svoju korist 2:0. Prisutno je bilo 22.000 gledalaca, od toga sa plaćenim ulaznicama 17.890. Kapacitet Gradskog stadiona u Zrenjaninu je 16.000 mesta za sedenje. Uz njega postoje pomoćni teren, trim-staza i dva sportska objekta pod krovom.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM