Grad Vesti Zrenjanin

Planira se rekonstrukcija zgrada koje troše puno toplotne energije

sastanak ebrd

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, njegov zamenik Saša Santovac i pomoćnica Jelena Miljević Travar održali su onlajn sastanak s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Tema je bila realizacija značajnog projekta u oblasti energetske efikasnosti.

 

Tom prilikom je istaknuto da će EBRD, u saradnji s Gradom Zrenjaninom, ponuditi građanima koji žive u zgradama kolektivnog stanovanja, a koje imaju visoku potrošnju toplotne energije, da zamene krovne pokrivače, stolariju ili fasadu. Time će značajno povećati energetsku efikasnost objekata. Ponuda će podrazumevati finansiranje projekta na osnovu projektovanih ušteda u potrošnji, bez povećanja cene grejanja.

 

Otplata, odnosno realizacija investicije bi se obavila u određenom periodu kroz uplatu računa za grejanje, koji se ne bi uvećavali.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ispod murala posvećenog patrijarhu osvanuo grafit “Stop Linglong” (Foto)

 

Prioritet u realizaciji projekta imale bi zgrade sa potrošnjom od preko 130 kilovat-časova po kvadratu godišnje. Kod njih se, naime, postižu najveće uštede. Kod takvih zgrada ne bi trebalo da dođe do povećanja ukupnih izdataka stanara. Koristi od realizacije projekta bile bi višestruke, i za same vlasnike objekata i za grad – od sanacije, produženja veka trajanja objekata, smanjenja troškova održavanja zgrada i potrošnje energenata, povećanja vrednosti nekretnina, do vizuelnog efekta koji bi se dobio obnovom dotrajalih fasada.

 

Drugi deo projekta Grada Zrenjanina i EBRD odnosi se na razmatranje mogućnosti implementacije solarno-termalnog postrojenja u sistem daljinskog grejanja u gradu, uz korišćenje različitih oblika obnovljive energije, solarne, biomase ili kroz neko hibridno rešenje.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM