Grad Vesti Zrenjanin

Palata Dunđerski zablistala u punom sjaju, objektu vraćen izvorni kolorit

palata dunđerski
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

Nakon više od godinu dana završeni su konzervatorsko – restauratorski radovi na zrenjaninskom objektu zvanom Palata Dunđerski.

 

Na proleće 2018. godine vlasnici palate započeli su obnovu ovog objekta, pod stručnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Restaurirane su fasade i stolarija prema pešačkom mostu i prema Begeju. Postavljeni su i novi krovni pokrivač i limarija. Delovi fasadne dekoracije koji su vremenom nestali rekonstruisani su zahvaljujući starim fotografijama i originalnom arhitektonskom planu palate. Taj plan se čuva u Istorijskom arhivu u Zrenjaninu.

 

– Palati Dunđerski je vraćen izvorni kolorit. Fasade su bojene prema ton karti koju je izdala stručna služba Zavoda, a na osnovu originalog sloja boje koja je u toku ukanjanja starog maltera pronađen u segmentima. Stolarija je restaurirana, osim jednostrukih prozora nekadašnje svečane dvorane, u delu fasade ka Begeju, koje su zbog veoma lošeg stanja morale biti zamenjene novom, ali izvedenom po uzoru na originalne elemente. Prilikom restauracije stolarije otkriven je prvobitan sloj zelene boje – objašnjavaju arhitekta – konzervator Spomenka Urošević i istoričar umetnosti – konzervator Bojan Kojičić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Pročitajte još: Novi kružni tok izazvao različite komentare, ovo mesto je bilo „crna tačka“

 

Ovim radovima je završena prva faza. Druga predstavlja kompletnu obnovu dvorišnih fasada i dvorišnih krovnih ravni, dvorišne stolarije i limarije. Treća faza predstavlja radove na obnovi enterijera. Postoji, inače, mogućnost da palata uskoro dobije i novog vlasnika, čime će se možda menjati i njena namena, a od nje najviše zavisi održivost ovog spomenika kulture.

 

palata dunđerski
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

 

Palata Dunđerski sagrađena 1905. godine

 

Palata Dunđerski je sagrađena 1905. godine kao poslovno – stambena zgrada u sastavu Velikobečkerečke pivare i dostojno je reprezentovala veličinu i društveni status svog vlasnika, Lazara Dunđerskog. Tokom vremena došlo je do značajnih društveno – političkih promena koje su se odražavale i na arhitekturu kompleksa. Niz industrijskih objekata pored Begeja, zajedno sa Palatom Dunđerski, koja je od 1949. godine vlasništvo Zemljoradničke zadruge Zrenjanin, ostao je kao nemi svedok nekadašnjeg vremena i veličine koju je stvorio Lazar Dunđerski.

 

– Iako gotovo u potpunosti sačuvana u originalnom izgledu, palata je donedavno izgledala zapušteno. Poslednji put su izvedeni radovi na obnovi fasade pre oko četiri decenije. Krovni pokrivač, limarija i stolarija bili su u lošem stanju,  a sa fasada je otpadao malter i gipsani ukrasi. U unutrašnjosti su obavljane manje izmene, uglavnom na poslovnom prostoru u prizemlju, koji je često menjao zakupce – ističu Urošević i Kojičić.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.