Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Ovo mesto će izgledati mnogo lepše po okončanju radova (Foto)

izmuljenje kanala begej

U toku je izmuljenje kanala Begej u Zrenjaninu. Radovi se sprovode u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

 

Izmuljenje kanala Begej, na mestu stare okretnice za brodove, obavlja se pomoću hidrauličnih bagera na amfibijskim gusenicama. Izvađeni materijal se plovnim objektima transportuje dva kilometra nizvodno na lokaciju deponovanja.

 

Na početku stare okretnice za brodove biće postavljen plutajući dok, odnosno pristan. On će se nalaziti u blizini postojećih gradskih saobraćajnica i pešačkog mosta.

 

Ovi radovi sprovode se u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija – Srbija pod nazivom „Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju“ (BEGA). Vrednost ovog posla iznosi 584.190 evra.

 

Pročitajte još: Počela grejna sezona u Zrenjaninu, građani da prijave eventualne kvarove

 

„Uređenjem obale i postavljanjem pristana omogućava se korišćenje turističkog potencijala Hidrosistema DTD i omogućava razvoj nautičkog turizma u Zrenjaninu i okolini. Takođe, i kroz ove radove, prepoznat je potencijal Hidrosistema DTD kao mogućeg pokretača u oblasti plovidbe i saradnje između Srbije i Rumunije“, saopštilo je Javno preduzeće „Vode Vojvodine“.

 

izmuljenje kanala begej

 

Inače, projekat BEGA se u Srbiji odnosi na revitalizaciju kanala Begej na potezu od granice sa Rumunijom do hidrotehničkog objekta u Kleku, u dužini od 32,26 kilometara. Pored izmuljenja okretnice i izgradnje pristana, projekat revitalizacije kanala Begej obuhvata i izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja, deponovanja i remedijacije sedimenta na plovnom Begeju, kao i nabavku plovnog bagera i plovne kosačice za održavanje njegove plovnosti.

 

Takođe, predviđa i sanaciju hidrotehničkih objekata u Kleku i Srpskom Itebeju, kao i izgradnju dvonamenske staze (radno – inspekcione i biciklističke), od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku.

 

Ukupna vrednost celog projekta iznosi oko 14 miliona evra.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM