Grad Vesti Zrenjanin

Ovo još niste videli! Ovako sada izgleda unutrašnjost oronule Robne kuće (Video)

robna kuća beograd

Nekadašnja Daunova palata, odnosno Robna kuća „Beograd“, koja se nalazi u centralnoj ulici u Zrenjaninu, još jedan je spomenik kulture u gradu koji je prepušten zubu vremena.

 

Ova arhitektonska lepotica, izgrađena u periodu od 1880. do 1882. godine, propada pred našim očima, a nema ni nagoveštaja da bi u skorije vreme mogla biti rekonstruisana i da bi mogla dobiti neku namenu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Koliko će vas koštati selidba u Srbiji?

 

Prvi vlasnik objekta bio je Đula Daun, trgovac i vlasnik ciglane. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin kažu da zgrada stilski pripаdа аkаdеmizmu kојi sе bаzirао nа pеdаntnоm prеnоšеnju оbrаzаcа dаvnо prеživеlih stilоvа. Оsnоvа grаditеlјskih inspirаciја u оvоm slučајu je nаđena u аrhitеkturi itаliјаnskе rеnеsаnsе.

 

„Palata Daun prеdstаvlја јеdnu оd rеprеzеntаtivnih grаđаnskih kućа sа krаја 19. vеkа rаzviјеnе stаmbenе kulturе. Izvedena je prema planovima Rudolfa Jarica, arhitekte iz Budimpešte, koji je rođen u Velikom Bečkereku“, ističu u pomenutom Zavodu.

 

 

Godinama unazad zgrada bez namene

 

Sedamdesetih godina 20. veka prizemlje je zastakljeno celom dužinom ulične fasade. To je narušilo arhitektoniku građevine i degradiralo je u velikoj meri.

 

„Godinama unazad zgrada je bez namene i nalazi se u vrlo lošem stanju. Krоvni pоkrivаč оd bibеr crеpа је sаsvim dоtrајао tе prоpuštа vоdu nа mnоgim mеstimа, kao i mаltеr nа fаsаdаmа koji оtpаdа“, navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zavirite u dvosoban stan u naselju Lesnina koji košta 49.000 evra (Foto)

 

Kako nekadašnja Robna kuća „Beograd“ izgleda spolja, imamo priliku da vidimo svakog dana. A kako izgleda unutra – to mnogi ne znaju.

 

Međutim, na YouTube kanalu Nova Barselona objavljen je snimak unutrašnjosti ovog objekta. Uz dozvolu autora, portal zrenjaninski.com objavljuje ovaj video. Kada zavirite unutra, videćete da je situacija i gora nego što se čini na prvi pogled.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

15 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • Овакав ужас у центру града! Покажите овај прилог градоначелнику,верујем да нема појма да је ова локација на триста метара од његове канцеларије!

 • I na kraju ce neki baja da to kupi za 1 dinar i izgradi stotine kvadrata koje ce prdavati po 2000€ po kvadratu. Samo se ceka pravi trenutak da to urade.

  • Pa neki baja i jeste kupio to zajedno sa robnom kućom i ostavio da propada, koliko ja znam grad nema veze sa time.

 • Gradonacelnik se ponosi ovim reprezentativnim objektom, kao i ostalim spomenicima kulture Sandicevom kucom, Pinovom vilom…

  • Sreća, pa je, o Sandićevoj kući, brinuo Zavod za zaštitu spomenika kulture il’ ko već od te bulumente beskorisnih.Šta bi bilo da nije!? C-c-c! Partijski poslušnici su presrećni jer redovno primaju novac za sedenje po Upravnim odborima svega, pa i zaštite kulturnih dobara. Da ne pričamo o njihovoj (ne) stručnosti, dovoljne su katastrofalne posledice njihovog (ne)rada.

 • Još jedna vest nad kojom ćemo dva dana lamentirati na društvenim mrežama i to je to… Ne daj bože da nekog odgovornog opsujemo u lice ili pokrenemo protest kojom zahtevamo smenu. Ne! Mi smo tolerantni i možete nas vući za noseve i potkradati nas koliko god želite, a mi ćemo dostojanstveno gledati u pod. Živela Srbija!

  • Velika istina!!
   Što reče jedan gost, koji nije iz našeg grada: „U Zrenjaninu sve izgleda, kao da ljudi misle – što bismo išta dirali i popravljali, kad ćemo i onako svi umreti“
   Živeo Zrenjanin sa svojim Zrenjanincima.

 • Sramota.Ovo je odraz nase kulture.Zato nam sve ide,kako nam ide.Ovo je uspeh nasih rukovodioca.Kako na lokalnom,tako i na republickom nivou.

 • IMA GRADONAČELNIK I BLIŽE „PRIMERE!!!
  NEKA PROĐE KROZ VELIKU KAPIJU I POGLEDA DESNO, PREMA STAROJ PIJACI I
  AKO PREĐE PREKO TRGA, PA SE UPUTI PEŠICE, STEPENICAMA, NA VODOTORANJ!!!
  TUGA!
  ALI, TO NISU GRADSKE ZGRADE.
  AH, DA, TU JE I GRADSKI „JAVNI“ WC!
  ŠTA, GRAD NEMA WC!!!???
  PREKORI IZ ELEMIRA!

 • Moglo bi ovako.Naprednjaci uzmu nase pare od poreza,srede tu zgradu i onda je daju nekom svom lopovu za 1 evro ,jer drzava ne ume da upravlja imovinom

 • Da budemo iskreni, to propada skoro tredeset godinai neznam ko je više doprineo tome. Sloba nije kriv, mi smo krivi, mi smo…. Najbitnije u svemu tome, što su zaduženi za očuvanje spomenika kulture redovno primali plate a mnogi otišli u penziju. Sandićeva kuća je i dalje pod zaštitom. Kako je štite, to se vidi. Kakvu mu je dvori[te, takav je domaćin. Moguće je da i ovaj objekat bude sačuvan kao Sandićeva kuća.

 • Novinari, namerno ili slučajno zaboraviše da je ova zgrada kao i mnoge druge u postupku tzv restitucije. Posledice nakaradnog zakona o nevraćanju imovine pravim vlasnicima pokazuje svoje pravo i protivustavno lice!
  Zar je toliko teško da napišete, da postoje naslednici Name i to vaši zrenjaninci!?
  Očekujem članak o retituciji!