Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Ovako izgleda deo obnovljene fasade zgrade EGŠ „Nikola Tesla“ (Foto)

fasada zgrade egš nikola tesla

Konzervatorsko – restauratorski radovi na fasadi zgrade nekadašnje Trgovačke akademije, danas EGŠ „Nikola Tesla“ privode se kraju. Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, koji su izradili projektno-tehničku dokumentaciju, danas su završavali poslednje finese. Kako saznajemo, ovog vikenda će u potpunosti biti uklonjene skele.

 

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje je finansirao restauraciji glavnog rizalita južne fasade zgrade Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“, koja je okrenuta ka centralnom gradskom jezeru.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vojislav Mraković o zelenilu u gradu: Imamo ga koliko ga i zaslužujemo

 

Prethodno je na zgradi, takođe od sredstava Pokrajinske vlade, saniran krov, ali su fasade ka jezeru i ka zgradi Narodnog muzeja ostale ograđene zbog mogućeg osipanja maltera i otpadanja gipsanih ukrasa.

 

fasada zgrade egš nikola tesla

 

Jedan od najvrednijih objekata istorijske arhitekture

 

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin navode da je nekadašnja Trgovačka akdemija, a danas EGŠ „Nikola Tesla“, jedan od najvrednijih objekata istorijske arhitekture u gradu.

 

– Nјena arhitektura je dobra, stilski jasno određena, sasvim u saglasju sa svojim vremenom. To ne čudi kada se zna da je autor projekta bio Ištvan Kiš, profesor fakulteta Tehničkih nauka u Budimpešti. Zbog ove specifične tehnike, primenjivao se konzervatorsko – restauratorski postupak koji zahteva posebnu pažnju stručnjaka Zavoda, izvođača radova i slikara konzervatora – navode istoričari umetnosti Vesna Karavida i Bojan Kojičić.

 

Restauracija zgrafito fasade je delikatan konzervatorsko – restauratorski proces, jer je neophodno izvesti slikarsku tehniku po uzoru na originalnu. To se čini nanošenjem višeslojnog maltera u različitim bojama.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Kako na centralnom rizalitu nije ostalo ništa od dekoracije, na osnovu starih fotografija, prethodnih istraživačkih radova Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada, došlo se do zaključka da se crteži na levom krilu fasade pojavljuju i na rizalitu, ali sa manjim varijacijama. Restauraciju zgrafito crteža na fasadi izvodila je slikarka – konzervatorka Natalija Petrović – ističu Karavida i Kojičić.

 

fasada zgrade egš nikola tesla

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz