Grad Vesti Zrenjanin

Obrazloženje: Eventualna žalba “Prekona” ne odlaže izvršenje rešenja

stop kafileriji
Foto: Zoran Bogaroški

Odeljenje inspekcija Gradske uprave u Zrenjaninu donelo je rešenje o privremenoj zabrani obavljanja proizvodnog procesa u postrojenju fabrike „Prekon“. Zabrana će biti na snazi do dostavljanja rezultata ispitivanja koji dokazuju da nema štetnog uticaja na životnu sredinu, odnosno dok se ne ispita efikasnost uređaja za uklanjanje neprijatnih mirisa. Zabrana rada teče od prijema rešenja, a eventualna žalba ne odlaže njegovo izvršenje.

 

U obrazloženju rešenja o zabrani, koje su potpisali rukovodilac Odeljenja inspekcija Milan Jovanov i zamenik načelnika Gradske uprave Miloš Korolija, navodi se da se tokom ove godine Odeljenju komunalne milicije obratilo oko 200 građana, sa predstavkama koje se odnose na pojavu neprijatnih mirisa, nastalih radom postrojenja „Prekon“ iz Zrenjanina.

 

„Izdat je nalog 2. jula za vanredni inspekcijski nadzor, a predmet nadzora bila je kontrola propisanih merenja emisije zagađujućih materija u vazduhu i kontrola evidencije o radu uređaja za prečišćavanje ili smanjenje emisije zagađujućih materija. Inspektor za zaštitu životne sredine je 3. jula obavio vanredni inspekcijski nadzor, a 10. avgusta urađen je i kontrolni inspekcijski nadzor“, navodi se u obrazloženju rešenja, u koji je portal zrenjaninski.com imao uvid.

 

Proizvodnja se obavlja smenski tokom sva 24 sata dnevno

 

Tom prilikom je utvrđeno i zapisnički konstatovano da se „Prekon“ bavi preradom nemetalnih otpadaka i ostataka, i proizvodnjom prerađenog proteina životinjskog porekla treće kategorije, kao i topljenjem masti. Instalirani kapacitet proizvodnje je 30 do 40 tona na dan, a ostvareni 20 do 25 tona. Proizvodnja se obavlja smenski tokom sva 24 sata dnevno.

 

PROČITAJTE JOŠ: Poslednje analize: Umeren kvalitet vode na gradskim kupalištima

 

„Otpadni vazduh iz ovog postrojenja se pomoću ventilatora odsisava u ventilacioni sistem i transportuje do Kur-Majerovog tornja, gde se prečišćava i ispušta u atmosferu. „Prekon“ je pribavio izveštaj o periodičnom merenju emisije zagađujućih materija u vazduh, od 7. jula, koji je uradio „Institut vatrogas“ iz Novog Sada. Inspekcija za zaštitu životne sredine Gradske uprave u Zrenjaninu u julu i avgustu zaprimila je čak 391 prijavu građana, koje se odnose na pojavu neprijatnih mirisa, nastalih radom „Prekona“, piše u obrazloženju.

 

Dalje se ističe da je inspektor ovlašćen da naloži privremenu zabranu, u slučaju sumnje na zagađenje, dok se rezultati ispitivanja ne dostave na uvid.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM