Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Obnovljena fasada zgrade nekadašnje Jevrejske osnovne škole

nacionalna služba za zapošljavanje zrenjanin
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

Završeni su radovi na obnovi fasade zgrade nekadašnje Jevrejske osnovne škole, danas Nacionalne službe za zapošljavanje, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Investitor je bila Nacionalna služba za zapošljavanje, a izvođač radova beogradska firma „Premijus“. Konzervatorski nadzor nad radovima sproveli su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, arhitekta Dragana Šijak i istoričar umetnosti Bojan Kojičić.

 

PROČITAJTE JOŠ: Uklonjene građevinske skele: Zgrada osvanula u novom ruhu

 

Nakon restauratorskih radova, koji su izvedeni prema uslovima Zavoda, vraćen je izgled zgrade kakav je imala između dva svetska rata, odnosno iz perioda njene adaptacije 1925. godine. Ovom prilikom je izrađena i nova drvena ulična stolarija prema uzoru na originalnu. Umesto metalne, vraćena je drvena ajnfort kapija.

 

„Radovi su izvedeni kvalitetno i rezultat su dobre saradnje izvođača, podizvođača i Zavoda“, saopštila je ova ustanova.

 

Monumentalna jednospratna zgrada, koja se nalazi nadomak centra grada, u Sarajlijinoj ulici, podignuta je za potrebe jevrejske Više osnovne škole 1867. godine u nekadašnjem Jevrejskom kvartu. Nalazila se preko puta srušene sinagoge i rabinove kuće. Pоdignutа је u stilu rоmаntizma, sa fasadom bogato ukrаšеnom оrnаmеntimа kаrаktеrističnim zа оvај stil.

 

„Početkom prošlog veka, Јеvrејskа vеrоispоvеdnа оpštinа je zgradu prеdаlа grаdu. Tada ona pоstаje držаvnа škоlа u sаstаvu Gimnаziје kао pоsеbnо оdеlјеnjе. Оd 1961. gоdinе pa do danas, prаvо uprаvlјаnjа nаd zgrаdоm imа zrenjaninska filijala Nаciоnаlne službe zа zаpоšlјаvаnjе“, kažu u Zavodu.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Zgrada je adaptirana u više navrata: 1904, 1925. i šezdesetih godina 20 veka. Prilikom adaptacije potkrovlja 2004. godine izvedene su krovne badže (prozori) koje se svojom formom nisu uklopile u arhitekturu zgrade i za koje nije dobijena saglasnost Zavoda.

 

nacionalna služba za zapošljavanje zrenjanin
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Može li se bar nešto uraditi u Vojvodini bez firmi iz Beograda?

sinovoz