Grad Vesti Zrenjanin

Objavljeni rezultati vanrednog ispitivanja kvaliteta vode na Peskari

kupalište peskara

Deset dana nakon što su pojedini građani medijima dostavili fotografije na kojima se vide pena i mrlje nepoznatog porekla u jezeru na kupalištu Peskara, uz tvrdnje da je voda zagađena, ovim povodom se zvanično oglasilo i Javno preduzeće „Gradska stambena agencija“ iz Zrenjanina, u čijoj su nadležnosti ovdašnja kupališta.

 

U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da je 15. jula Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, nakon reagovanja JP „Gradska stambena agencija“ i Odeljenja za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Zrenjanina, obavio vanredno uzorkovanje površinske vode na kupalištu Peskara.

 

PROČITAJTE JOŠ: „Vodovod“ apeluje: Zbog tropskih vrućina racionalno trošite vodu

 

„Posle dobijenih rezultata Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin i konsultacija sa njegovim stručnim licima, utvrđeno je da je voda na kupalištu Peskara bezbedna za sport i rekreaciju, kao i za kupanje. S tim u vezi, sve naše sugrađane pozivamo da posete ovo naše kupalište i uživaju u suncu i vodi“, navodi se u saopštenju.

 

„Gradska stambena agencija“, međutim, nije navela šta je uzrok pene i mrlja koje su tog 15. jula izazvale zabrinutost kupača.

 

voda u jezeru

 

Šta piše u izveštaju Zavoda

 

U izveštaju koji je objavio Zavod za javno zdravlje Zrenjanin se navodi da je vanredno uzorkovanje površinskih voda obavljeno 15. jula na levoj i desnoj strani jezera.

 

„Na osnovu rezultata ispitanih parametara, kvalitet vode na mernom mestu sa leve strane odgovara zahtevima treće klase, odnosno kvalitetu vode koja se može koristiti za kupanje i rekreaciju. Kvalitet vode na ovom mernom mestu je dobar. Na osnovu rezultata ispitanih parametara, kvalitet vode na mernom mestu sa desne strane ne odgovara zahtevima treće klase. Ovde je kvalitet vode loš. Povećane vrednosti parametra hemijske i biološke potrošnje kiseonika rezultat su povećane koncentracije organskih materija i mogu negativno uticati na biljni i životinjski svet u vodi. Sa mikrobiološkog aspekta, oba uzorka odgovaraju zahtevima za klasu vode koja se može koristiti za kupanje i rekreaciju. Potencijalni rizik postoji za merno mesto sa desne strane zbog povećane koncentracije organskih materija“, navodi se u izveštaju Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

 

Preporuke Zavoda

 

U izveštaju se zaključuje da potencijalni rizik za kupače uvek postoji. Navodi se da se rezultati analize odnose na vodu koja je uzorkovana ranije, a ne na trenutni kvalitet vode za kupanje.

 

„Zbog toga je uvek važno pridržavanje preporuka za sve kupače: izbegavati da voda uđe u usta i gutanje vode, izbegavati da se gleda u vodi bez naočara ili maske, izbegavati skakanje, prskanje, guranje pod vodu, ne zadržavati se u vodi predugo, tuširati se čistom vodom nakon izlaska iz vode, odnosno na kraju kupanja, a kod kuće obavezno se ponovo okupati toplom vodom i sapunom“, piše u izveštaju.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Dodaje se i da ovim pregledom nisu obuhvaćene analize na alge, cijanobakterije i analize bioloških parametara koje služe za ocenu ekološkog statusa.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Bezbedna voda za kupanje, kao i mleko sa aflatoksinom za konzumiranje…i ovako i onako od necega se mora …

sinovoz