Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Nemci najavili ukidanje telefonskih govornica, a šta će biti sa našima

uklanjanje telefonskih govornica

Zanimljivost koja je privukla pažnju medija tiče se javnih telefonskih govornica. Naime, Nemački Telekom je najavio ukidanje govornica u zemlji, nakon 142 godine rada. Postupak deaktiviranja i potpunog uklanjanja 12.000 govornica, koje su ispravne i rade, trajaće naredne dve godine.

 

Zašto nestaju? Nema više potrebe za njima, a i veliki su „gutači struje“, rekli su u Nemačkom Telekomu. Ali, one neće u staro gvožđe. Moguće ih je kupiti jer ih Nemci nostalgično žele za različite svrhe.

 

PROČITAJTE JOŠ: Najvažniji saveti za opremanje poslovnog prostora

 

Pre nekoliko godina je objavljen podatak Telekoma Srbija da u Zrenjaninu postoji 31 javna govornica. Naš Telekom, bar kako sada stvari stoje, ne planira da ih ukloni, iako većina njih godinama nije u ispravnom stanju.

 

telefonske govornice

 

Istina je da većina ljudi danas za komunikaciju koristi mobilne telefone, da je telefoniranje sve jeftinije i da je vreme javnih telefonskih govornica isteklo.

 

Osim javnih govornica u Zrenjaninu, još postoje tragovi vremena kada je telefoniranje bilo luksuz, a da bi se obavilo valjalo je uložiti truda.

 

U glavnoj pošti još se mogu videti dve kabine. U jednoj se telefoniralo u lokalu, a druga je bila rezervisana za međumesni telefonski saobraćaj. Za udaljenije destinacije moralo se ući u zgradu pošte, u poseban deo, gde su vezu uspostavljale telefonistkinje.

 

Nije bilo ni jednostavno, a ni jeftino. A nije bilo ni pre sto godina.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Možda je zanimljivost za one koji misle da su mobilni telefoni postojali oduvek.

 

telefonske govornice

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz