Grad YTOP

NAJNOVIJI REZULTATI ANALIZE PREČIŠĆENE VODE ZA PIĆE

postrojenje za vodu

ZRENJANIN – Od kompanije „Sinertek“, investitora i izvršioca usluge prečišćavanja pitke vode, pristigli su najnoviji rezultati analize prečišćene vode sa postrojenja koje se gradi u Zrenjaninu.

 

rezultati analize vode za piće

 

U pitanju su rezultati analize nakon testiranja opreme i treće faze procesa prečišćavanja vode u postrojenju, odnosno nakon prolaska vode kroz jonoizmenjivač, koju je obavila akreditovana laboratorija „Anahem“ iz Beograda.

 

Uzorak prečišćene vode je uzet sa postrojenja 2. avgusta, a rezultate analize je laboratorija objavila pet dana kasnije i oni su sjajni – od 23 ispitana parametra, 21 je u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće!

 

– Najnoviji rezultati pokazuju da je prisustvo arsena u vodi, zbog čije je povećane koncentracije 2004. godine zabranjena za piće voda iz gradskog vodovoda, svedeno na ispod 1 mikrogram po litri, dok maksimalna dozvoljena koncentracija iznosi 10 mikrograma po litri. Voda je bez mirisa, dozvoljene je boje i mutnoće, a pored arsena u dozvoljenim granicama su i gvožđe, bor, nitriti, nitrati, sulfati, hloridi, fluoridi, amonijum jon, kao i ostali parametri – navodi Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina.

 

Povećan sadržaj mangana je, prema rečima investitora, nastao usled razgrađivanja hemikalije HIP-a u predtretmanu zbog dugog stajanja, jer su naručene veće količine za ceo postupak probnog rada, ali je taj problem u međuvremenu otklonjen pristizanjem novih količina HIP-a.

 

– Drugi parametar koji nije u dozvoljenim granicama je elektroprovodljivost, odnosno prisustvo soli, ali su takvi rezultati bili i očekivani jer se ovaj parametar rešava reverznom osmozom koja je poslednja faza prečišćavanja.
Prema najavi investitora, sredinom sledeće nedelje započeće i probni rad opreme poslednje finalne faze prečišćavanja vode – reverzne osmoze, čime će celokupno postrojenje biti u funkciji. U toku je i ispitivanje opreme postrojenja za prikupljanje mulja koji nastaje u toku postupka prečišćavanja vode – ističe Gajin.

 

Puštanje vode sa prečišćivača u gradsku vodovodnu mrežu uslediće nakon što akreditovana laboratorija potvrdi da voda u punoj funkciji ispunjava sve parametre koje propisuje Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije, a biće dozvoljena za piće kada zabranu ukloni ovlašćena inspekcija. Do tada će i dalje deo prečišćene vode kružiti unutar postrojenja za prečišćavanje, a deo biti ispuštan u gradsku kanalizacionu mrežu.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • „Do tada će i dalje deo prečišćene vode kružiti unutar postrojenja za prečišćavanje, a deo biti ispuštan u gradsku kanalizacionu mrežu.“
    AKO TAKO NASTAVITE „DA JE ČISTITE“, BIĆE ČISTIJA OD DESTILOVANE!!!
    VAŽNIJE JE DA TEČE KONTINUALNO, PA ONDA OCENJUJTE/PROVERAVAJTE VREDNOST POSTROJENJA, DA LI ZADOVOLJAVA PROPISANE PARAMETRE!?
    Pozdrav iz Elemira!