Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Najinteresantniji motiv na ovoj vili nalazi se u uvučenom središnjem delu

zgrada stomatološke poliklinike

U ulici Narodne omladine 4, u Zrenjaninu, nalazi se zgrada koju je projektovao Nandor Hof, a 1913. godine izgradio Vilmoš Majer.

 

Zgrada u stilu eklektike, sa elementima secesije, zidana je kao luksuzna jednospratna vila smeštena u blizini centra grada.

 

„Razuđene je osnove, u obliku slova H, sa uvučenim središnjim delom na kome se nalazi najinteresantniji motiv cele građevine. U pitanju je lođa oblikovana u duhu renesansnih Paladijanskih vila. Fasada je obogaćena gipsanom plastikom u vidu prepleta girlandi iznad otvora, a lođa ima udvojene stubove sa jonskim kapitelima, ogradom i atikom od balustera. Uglovi vile istaknuti su piramidalnim krovom sa dekorativnim lukarnama“, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

PROČITAJTE JOŠ: Naš grad ima dva lučna pešačka mosta: Da li znate ove činjenice o njima?

 

U ovoj zgradi nekada se nalazio Okružni ured za osiguranje radnika. Naime, 1922. godine u Kraljevini Jugoslaviji formiraju se takvi uredi, a jedan je dobio i Veliki Bečkerek za smeštaj svoje administracije.

 

„Okružni ured je kupio 1928. godine zgradu od Dunavske banke. Ova zgrada je bila dovoljna samo za smeštaj kancelarija i administracije. Za ambulantu je u dvorištu sagrađena jedna nova zgrada, sa centralnim grejanjem, kupatilom i mehanoterapijom“, objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Danas se u zgradi nalazi Stomatološka poliklinika.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz