Grad Vesti Zrenjanin

Na red za energetsku sanaciju stigle i stambene zajednice u Zrenjaninu

sredstva za povećenja energetske efikasnosti zgrada

Nakon što su prošle godine iz gradskog budžeta izdvojena sredstva za subvencionisanje povećanja energetske efikasnosti individualnih domaćinstava, Gradska uprava Zrenjanin je raspisala javni poziv za izradu dokumenta kojim se analizira postojeće enegetsko stanje objekata stambenih zajednica i daje predlog optimalnih mera energetske sanacije.

 

U prvom pozivu pravo na ovaj vid podrške dobiće sedam stambenih zajednica. Rangiranje se sprovodi bodovanjem, na osnovu određenih kriterijuma.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pogrebno preduzeće BOŽUR radi 24 sata i za vreme praznika

 

Jedan od uslova je da stambena zajednica mora biti priključena na sistem daljinskog grejanja. Prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu grada, u Zrenjaninu ima 489 registrovanih stambenih zajednica. Istovremeno, u gradu ima aktivnih 314 podstanica koje održava Javno komunalno preduzeće „Gradska toplana“.

 

Ove godine još više sredstava

 

Gradonačelnik Simo Salapura je, inače, ovih dana najavio da će Grad Zrenjanin, sa još više sredstva u odnosu na prošlu godinu, učestvovati na novom javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike za unapređenje energetske efikasnosti, a koji će, kako je najavljeno, za sve jedinice lokalne samouprave biti otvoren već tokom ovog meseca.

 

On je to izjavio prilikom posete domaćinstvu Anelije i Miroslava Pantovića, koji su aplicirali i ostvarili pravo za sufinansiranje mera energetske sanacije na porodičnim kućama i stanovima.

 

– Dobili smo maksimalan iznos sredstava, a to je 100.000 dinara. Pretprošle godine smo zamenili stolariju u jednom delu kuće, a zahvaljujući ovom konkursu završili smo kompletnu zamenu stolarije u donjem delu kuće – kazala je Anelija Pantović.

 

Zrenjanin je prošle godine zaključio sa Ministarstvom rudarstva i energetike sporazum o sufinansiranju mera energetske efikasnosti, koje se odnose na zamenu stolarije i zamenu kotlova. Ukupan iznos sredstava, koji je bio na raspolaganju, prvobitno je iznosio 17,4 miliona dinara. Od toga je deset miliona izdvojio grad, a 7,4 miliona ministarstvo. Od ukupnog iznosa, 12,5 miliona dinara bilo je opredeljeno za zamenu stolarije, a ostatak za zamenu kotlova.

 

Sredinom decembra gradonačelnik Salapura je odobrio dodatnih tri miliona dinara za sufinansiranje mera energetske sanacije na porodičnim kućama i stanovima.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Zahvaljujući tome svi građani, koji su konkurisali za zamenu kotlova i stolarija i pri tom ispunili administrativno – tehničke uslove, mogli su da ostvare subvencije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz