Grad

NA GROBLJU NIKLA POSLOVNA ZGRADA!

ZRENJANIN – Mnogi Zrenjaninci, naročito mlađi, ne znaju da je u Zrenjaninu nekada postojalo aktivno Jevrejsko groblje. Nalazilo se na prostoru gde je danas zgrada “Naftagas – održavanja”, odnosno zdravstvena stanica, objekti za rekreaciju i parking ovog preduzeća, kod glavne autobuske stanice. Preseljeno je 1986. godine i danas se, kao Memorijalno groblje, nalazi u Bašaidskoj ulici, pored Reformatorskog groblja.

jevrejsko-groblje

– Preseljenje groblja, odnosno način na koji je to urađeno, jedan je od nemilih događaja ne samo za našu zajednicu nego i za grad – kaže za portal “Zrenjaninski” Ljiljana Popov, predsednica Jevrejske opštine. – I danas su živi svedoci ovog događaja, a iako je čak bilo i tužbi zbog zloupotreba u preseljenju, sam nemili događaj nije dobio adekvatnu ni pravnu ni moralnu satisfakciju, ističe Popov i dodaje da su godinama nakon toga i potomci pokojnika u nekim kućama nailazili na mermer sa spomenika ugrađen u ograde, stepeništa ili kupatila.

Iako je ono što je sačuvano posle preseljenja relativno zaštićeno, i dan danas Memorijalno groblje i spomenici na meti su vandala.

jevrejsko-groblje

Podeli članak
sinovoz
FAM