Grad YSLAJDER

MOGUĆI I PRINUDNI UPRAVNICI U STAMBENIM ZGRADAMA!

bagljas

ZRENJANIN – Iako zakonski rok za registraciju stambenih zajednica ističe 12. decembra, u Zrenjaninu je registrovano tek petnaest stambenih zajednica.

 

bagljas upravnici

 

Prema prethodnoj evidenciji, Zrenjanin je imao 70 registrovanih skupština stanara, a ni to nije brojka koja oslikava situaciju na terenu. Još gore je u Novoj Crnji, Žitištu i Sečnju – tamo do sada nije registrovana nijedna stambena zajednica. Jednom rečju, registracija ide jako sporo i već sad je jasno da će mnogi zakasniti.

 

-Mislim da ćemo morati da obiđemo zgrade bukvalno od vrata do vrata i izlepimo obaveštenja o rokovima, i da još jednom podsetimo stanare na odredbe novog Zakona o stanovanju – kaže za portal zrenjaninski.com registrator stambenih zajednica u Gradskoj upravi Saša Guteša, i dodaje da je registrovani broj stambenih zajednica daleko od broja zgrada u Zrenjaninu.

 

Zakon o stanovanju kaže da ukoliko stanari ne izaberu predsednika skupštine, odnosno profesionalnog upravnika, gradska uprava će to učiniti umesto njih i postaviti prinudnog upravnika.

 

-Mi smo na obuku poslali dvoje zaposlenih, koji u oktobru treba da polažu ispit i da dobiju licencu. Naši zaposleni će biti tu da priteknu u pomoć, odnosno da ukoliko bude potrebe, postanu prinudni upravnici – ističe za portal zrenjaninski.com direktor Gradske stambene agencije Radiša Dupljanović.

 

U Zrenjaninu je, inače, dvoje ljudi dobilo licencu profesionalnih upravnika, a na obuci je još sedamnaest. Kako saznajemo, najveći problem kod registracije stambenih zajednica je što niko od stanara ne želi da se prihvati nove uloge – predsednika skupštine, odnosno upravitelja. Novi zakon pred njih stavlja mnogo obaveza i papira, nadležnosti i ovlašćenja.

 

Ipak, kod ovih stambenih zajednica koje su do sada registrovane svi predsednici skupština, odnosno upravitelji su iz redova stanara, dakle volonteri.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.