Grad YSLAJDER

MOGUĆI I PRINUDNI UPRAVNICI U STAMBENIM ZGRADAMA!

bagljas

ZRENJANIN – Iako zakonski rok za registraciju stambenih zajednica ističe 12. decembra, u Zrenjaninu je registrovano tek petnaest stambenih zajednica.

 

bagljas upravnici

 

Prema prethodnoj evidenciji, Zrenjanin je imao 70 registrovanih skupština stanara, a ni to nije brojka koja oslikava situaciju na terenu. Još gore je u Novoj Crnji, Žitištu i Sečnju – tamo do sada nije registrovana nijedna stambena zajednica. Jednom rečju, registracija ide jako sporo i već sad je jasno da će mnogi zakasniti.

 

-Mislim da ćemo morati da obiđemo zgrade bukvalno od vrata do vrata i izlepimo obaveštenja o rokovima, i da još jednom podsetimo stanare na odredbe novog Zakona o stanovanju – kaže za portal zrenjaninski.com registrator stambenih zajednica u Gradskoj upravi Saša Guteša, i dodaje da je registrovani broj stambenih zajednica daleko od broja zgrada u Zrenjaninu.

 

Zakon o stanovanju kaže da ukoliko stanari ne izaberu predsednika skupštine, odnosno profesionalnog upravnika, gradska uprava će to učiniti umesto njih i postaviti prinudnog upravnika.

 

-Mi smo na obuku poslali dvoje zaposlenih, koji u oktobru treba da polažu ispit i da dobiju licencu. Naši zaposleni će biti tu da priteknu u pomoć, odnosno da ukoliko bude potrebe, postanu prinudni upravnici – ističe za portal zrenjaninski.com direktor Gradske stambene agencije Radiša Dupljanović.

 

U Zrenjaninu je, inače, dvoje ljudi dobilo licencu profesionalnih upravnika, a na obuci je još sedamnaest. Kako saznajemo, najveći problem kod registracije stambenih zajednica je što niko od stanara ne želi da se prihvati nove uloge – predsednika skupštine, odnosno upravitelja. Novi zakon pred njih stavlja mnogo obaveza i papira, nadležnosti i ovlašćenja.

 

Ipak, kod ovih stambenih zajednica koje su do sada registrovane svi predsednici skupština, odnosno upravitelji su iz redova stanara, dakle volonteri.

Podeli članak
sinovoz
FAM