Grad YSLAJDER

MNOGI NISU VIDELI OVO DVORIŠTE U CENTRU GRADA (FOTO)

ZRENJANIN – Mnogi nisu imali priliku da vide ovo dvorište, iako se nalazi u samom centru grada. Ovo je, zapravo dvorište zrenjaninske Palate pravde, u kojoj su smešteni svi sudovi i sva tužilaštva.

 

dvorište

 

Zahvaljujući drveću i tome što je „ušuškano“ između zidova zgrade, ovo dvorište je poznato kao zimovalište sova utina – Asio otus. Smeđe sivo obojeno perje sove omogućava joj da ostaje neprimećena u krošnjama drveća u dvorištu zgrade suda. Sova je strogo zaštićena vrsta, pa je zakonom zabranjeno njeno ubijanje, hvatanje, uznemiravanje i uništavanje staništa.

 

Inače, zgrada suda u Zrenjaninu se nalazi u ulici 2. oktobra broj 1. Sagrađena je u periodu od 1906. do 1908. godine. Projektovao ju je budimpeštanski arhitekta Šandor Ajgner koji je dobio prvu nagradu za projekat zgrade Županijskog suda i zatvora na raspisanom konkursu Ministarstva pravde Austrougarske monarhije.

 

U poslednje tri decenije 19. veka, do Prvog svetskog rata, širom Austrougarske monarhije podizane su zgrade pravosudnih organa. Sudske palate (Županijski i Sreski sudovi) i zatvorske zgrade podizane su po pravilu zajedno i činili su zatvoren kompleks.

 

Palata je monumentalno dvospratna građevina podužne osnove u obliku nepravilnog ćiriličnog slova P, sa veoma izduženim uličnim krilom. U arhitekturi Palate preovlađuju elementi stila neoromanike, a izgrađena je u periodu kasnog istorizma.

 

dvorište palata pravde

 

Nakon 100 godina od izgradnje, zgrada suda i zatvora u Zrenjaninu uspešno zadovoljava istu namenu.

 

Pored istorijske i arhitektonske vrednosti, zgrada ima izuzetnu ambijentalnu vrednost, skreće pažnju svojim dominantnim položajem u prostoru oko jezera i Malog mosta.

 

Palata pravde u Zrenjaninu stavljena je pod zaštitu Zakona Republike Srbije i proglašena je za spomenik kulture 1972. godine, a od 1991. godine za spomen kulture od velikog značaja.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.