Grad Vesti Zrenjanin

Mnoga dečija igrališta u gradu i selima nalaze se u lošem stanju

dečija igrališta

Mnoga dečija igrališta na teritoriji Zrenjanina, odnosno u samom gradu, ali i okolnim selima, koja su izgrađena na javnoj površini, nalaze se u lošem stanju.

 

Načelnik Odeljenja inspekcija Gradske uprave Zrenjanin Milan Jovanov kaže za portal zrenjaninski.com da su inspekcijske službe obišle sva dečija igrališta. O tome u kakvom su stanju sačinile su izveštaj uz prateće fotografije.

 

– Tačno je da je većina igrališta u lošem stanju. Ono što smo mi uradili jeste da smo, nakon što smo konstatovali da su pojedine sprave oštećene i da predstavljaju opasnost, dali nalog za njihovo uklanjanje – ističe Jovanov.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zrenjanin dobio pare za poboljšanje bezbednosti saobraćaja u zoni škole

 

Za dečija igrališta nadležno je Odeljenje za privredu u Gradskoj upravi.

 

– Stanje na terenu je loše i toga smo svesni. Ukoliko bismo doslovno primenili novi pravilnik, skoro sva ta dečija igrališta morala bi biti zatvorena – ističe zamenik načelnika Odeljenja za privredu Stevan Gregović.

 

On napominje da je ove godine za hitne intervencije utrošeno dva miliona dinara. To znači da su one sprave koje su bile najviše oštećene u međuvremenu zamenjene ili popravljene.

 

– Za kompletnu rekonstrukciju svih igrališta koja ne zadovoljavaju standarde u ovom trenutku ne postoje sredstva. To znači da će se taj posao raditi sukcesivno – dodaje Gregović.

 

dečija igrališta

 

Sva dečija igrališta moraju da ispunjavaju zahteve u skladu sa pravilnikom

 

Pre mesec dana, inače, istekao je rok u kome sva dečija igrališta moraju da ispunjavaju zahteve u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta. Ministarstvo privrede je u avgustu 2018. godine donelo, a u junu 2019. unapredilo ovaj pravilnik. Ovim tehničkim propisom prvi put u Srbiji su propisani zahtevi za bezbednost u pogledu opreme, materijala, projektovanja i izrade samog igrališta, a koji su zasnovani na evropskim standardima.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Pravilnik se odnosi na sva javno dostupna dečija igrališta na otvorenom prostoru postavljena posle 23. novembra 2018. godine. Za ona koja su izgrađena pre ovog datuma propisan je prelazni period od tri godine, kako bi se ona usaglasila sa zahtevima pravilnika. I taj je rok istekao 23. novembra ove godine.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz