Grad Vesti Zrenjanin

Menja se trasa auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad (Foto)

auto-put
Foto: Pexels

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za izmenu planske dokumentacije, tačnije Prostornog plana područja posebne namene koridora auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad sa idejnim rešenjem. Kako je navedeno, jedan od ciljeva ovih izmena je bolje pozicioniranje trase auto-puta.

 

Prostornim planom su obuhvaćeni delovi teritorija Beograda, Pančeva, Zrenjanina, Opova i Kovačice. Procenjena vrednost javne nabavke je deset miliona dinara, a ugovor s odabranim projektantima biće zaključen na godinu dana. Ponude na tender podnose se do 30. juna.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zrenjanin i ove godine subvencioniše kupovinu novih bicikala

 

Izgradnja auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad najavljuje se još od 2019. godine, ali ni do danas nije počela. Prema poslednjim najavama, radovi bi trebalo da startuju 2024. godine.

 

Popularno „Vojvođansko P“, prema ranije predstavljenim planskim dokumentima, trebalo bi da bude dugačako više od 100 kilometara, sa nekoliko saobraćajnih petlji. Ovaj koridor je u sistemu putne mreže Srbije prepoznat kao osnovna veza na pravcu sever-jug.

 

Ranije je istaknuto da putni pravac Beograd – Zrenjanin – Novi Sad predstavlja potez kojim se Zrenjanin povezuje sa dva najveća grada u Srbiji. Ujedno predstavlja i alternativni pravac između Beograda i Novog Sada.

 

PROČITAJTE JOŠ: Izdaje se lokal u naselju Lesnina: Odlično mesto za vaš biznis (Foto)

 

„To je i pravac kojim će stanovnici Zrenjanina i okolnih mesta moći brže da se uključuju na Koridor 10. Planirani pravac od Beograda do Zrenjanina se kasnije može iskoristiti za povezivanje sa Kikindom i dalje, odnosno za formiranje „Banatske magistrale“. Izgradnjom novog auto-puta došlo bi do značajnijeg uticaja na putnu mrežu, privredu i stanovništvo, kako užeg gravitacionog područja, tako i šireg regiona“, piše u dokumentu.

 

auto-put beograd - zrenjanin - novi sad

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak