Grad Vesti Zrenjanin

Kuća u Zmaj Jovinoj ulici: Još jedan svedok bogate istorije grada

prva gimnastička škola

Brojne kuće i ostale građevine u gradu, premda neke godinama i decenijama oronule, svedoče o bogatoj istoriji Zrenjanina.

 

Jedan od tih objekata nalazi se u Zmaj Jovinoj ulici broj 1. U pitanju je građanska kuća izgrađena osamdesetih godina 19. veka, čiji su projektant i prvi vlasnik nepoznati.

 

Na njenoj fasadi, s ulične strane, nalazi se tabla na kojoj piše da je u ovoj kući, 20. avgusta 1867. godine, počela sa radom prva gimnastička škola u gradu, pod rukovodstvom profesora Đule Benedeka Sigetija. Tabla koja podseća na ovaj istorijski podatak postavljena je 1967. godine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vila Mihajlović je interesantnog izgleda a izgrađena je pre 131 godinu

 

prva gimnastička škola

 

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin kažu da ova građanska kuća, sa širokim uličnim frontom, ima asimetrično komponovanu fasadu. U njenom središtu se nalazi ajnfort prolaz zatvoren dekorativnom trokrilnom kapijom.

 

Fasada je dekorisana elementima iz repertoara renesansne arhitekture. Prozori su ukrašeni malterskim okvirima sa lučnim frontonima, koji se oslanjaju na konzole i ključni kamen.

 

„Originalan izgled fasade je sačuvan samo na desnoj polovini, ali se nalazi u veoma lošem stanju. Na fasadi stoji tabla sa natpisom koji kazuje da je u ovoj kući počela sa radom prva gimnastička škola u Bečkereku 1867. godine. Međutim, sudeći prema dekorativnim elementima fasade, ova kuća nije mogla biti izgrađena u sedmoj deceniji 19. veka, već kasnije. Najverovatnije se na njenom mestu nalazila starija kuća u kojoj je bila gimnastička škola“, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Kuća ima osnovu u obliku ćiriličnog slova P, sa dva dvorišna krila. U pitanju je dvojna kuća sa dva stambena dela i dvorišnim ekonomskim objektima.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.