Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Kuća profesora Borjanovića je spomenik kulture od velikog značaja

kuća profesora borjanovića

Jedan od spomenika kulture od velikog značaja u Zrenjaninu jeste kuća profesora Borjanovića, koja se nalazi u ulici Vojvode Petra Bojovića 6.

 

Iako je prvi vlasnik ovog objekta, izgrađenog 1913. godine u stilu secesije, bio građevinski majstor Janoš Panji, on nosi naziv po profesoru dr Vojislavu Borjanoviću, koji je u njemu živeo šezdesetih godina 20. veka.

 

PROČITAJTE JOŠ: Stara trafostanica na nezgodnom mestu: Godinama traže njeno uklanjanje

 

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin navode da je kuća profesora Borjanovića prizemna, ugaona građevina visokog partera. Ima osnovu u obliku slova V, gde je ugao zasečen.

 

kuća profesora borjanovića

 

„Naglašena je razigrana krovna masa koja svojim skoro vertikalnim krovnim ravnima asocira na japanske pagode. Međutim, kuća je oblikovana u stilu secesije, pod uticajem mađarske folklorne umetnosti. On se manifestuje u floralnim ornamentima, rezbarenim opšavima strehe i keramičkim slemenjacima sa „kljunovima“. Ugao kuće je sa tri strane naglašen visokim zabatnim zidovima. Fasadnu dekoraciju čine arkadni niz sa vertikalama koje čine okrugle „tufne“ od keramike, postavljene u osovini polukruga arkadica. Na zasečenom uglu iznad prozora je niz ornamenata, oslikanih ili rađenih u tehnici „zgrafito“, u vidu trolista“, ističu stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

U ovoj ustanovi kulture dodaju da su tokom 1986/87. godine izvedeni radovi na obnovi autentičnog izgleda kuće, koje je finansirao tadašnji SIZ kulture Vojvodine.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Tokom 2004. su na delu kuće izvedeni radovi na obnovi fasade ka ulici Petra Bojovića. Tom prilikom su probijeni parapti dva prozora i pretvoreni u poslovni prostor.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz