Grad

KONAČNO ADMINISTRATIVNE OLAKŠICE

ZRENJANIN – Kako je i najavljeno prilikom nedavne posete Zrenjaninu ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, od danas građani u pribavljanju “papirologije” imaju znatne olakšice u organima državne uprave i lokalne samouprave.

Gradski uslužni centar
Gradski uslužni centar

– Danas su stupile na snagu tri odredbe Zakona o opštem upravnom postupku, po kome su državni organi i organi lokalne samouprave dužni da po službenoj dužnosti pribavljaju sve podatke neophodne za rešavanje zahteva stranaka, a o kojima se vodi službena evidencija. To znači da građani samo ako izričito zahtevaju, mogu da podnose dokaze neophodne za rešavanje, a u svakom drugom slučaju mi to radimo po službenoj dužnosti. Stranka je dužna samo da podnese lični dokument kojim će se identifikovati, a to je lična karta ili važeći pasoš. Ona mora da dostavi i ona dokumenta o kojima se ne vodi službena evidencija, a neophodna su za rešavanje njenog predmeta – kaže za portal “Zrenjaninski” načelnica Gradske uprave u Zrenjaninu Jasmina Malinić.

Ona napominje da će to veoma brzo rezultirati boljim položajem stranaka u sudaru sa administraijom.

– Manje će se vremena gubiti, manji će biti troškovi i biće to veliko poboljšanje. A naša gradska uprava još od pre nekoliko godina ima na sajtu Grada obrasce zahteva koji se mogu preuzeti elektronskim putem i imamo ih oko 250 u našem uslužnom centru – napominje Malinićeva.

Ona kaže da su se i do sada u Gradskoj upravi mogli dobiti izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih, umrlih, uverenje o državljanstvu i podaci iz lokalne poreske administracije, iz biračkog spiska…

– Dokumenta od drugih državnih organa stranka je morala da pribavlja sama, a sada će razmena biti i sa njima, sa Policijskom upravom, na primer o nekažnjavanju ili o prebivalištu, o vlasništvu nad zemljištem ili objektom od katastra i tako dalje – ističe Malinićeva, uz napomenu da se pravi efekti novog načina razmene podataka tek očekuju. 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM