Grad Vesti Zrenjanin

Komunalni otpad predstavlja ozbiljan rizik za životnu sredinu u Zrenjaninu

otpad

Nedavno je održana javna prezentacija nacrta Plana razvoja grada Zrenjanina za period od 2023. do 2030. godine. U ovom strateškom dokumentu detektovani su najveći problemi sa kojima se grad suočava i ponuđena su neka rešenja, kako bi oni u narednih sedam godina bili rešeni.

 

Komunalni otpad, navodi se u Planu razvoja grada, predstavlja ozbiljan rizik za životnu sredinu. Ključni problem je, smatraju autori dokumenta, nizak udeo primarne i sekundarne separacije i reciklaže otpada. Takođe, industrijski otpad se u velikoj meri odlaže na isti način i transportuje istim kanalima kao i komunalni iz domaćinstava. Pored toga, na teritoriji grada postoji samo jedna deponija koja ne ispunjava ekološke standarde Evropske unije predviđene za funkcionisanje sanitarnih deponija.

 

PROČITAJTE JOŠ: Suzbijanje komaraca i ambrozije: Nove akcije na teritoriji Zrenjanina

 

„Gradovi u razvijenim evropskim zemljama u okruženju, poput Ljubljane ili Maribora u Sloveniji, negativan uticaj otpada na životnu sredinu umanjili su adekvatnim prikupljanjem, separacijom, bezbednim odlaganjem, ponovnim korišćenjem otpada odnosno reciklažom ili njegovim uništavanjem, najčešće spaljivanjem“, piše u ovom dokumentu.

 

Revidirati dosadašnji sistem naplate odnošenja smeća

 

Jedan od koraka koji je Gradska uprava već preduzela u rešavanju ovog velikog ekološkog problema jeste izbor privatnog partnera, koji će kroz ugovor o javno-privatnom partnerstvu očistiti postojeću gradsku deponiju, izgraditi postrojenje za tretman otpada i sanitarnu kasetu za dalje deponovanje ostatka otpada. Ono što se planira u narednom periodu je i nabavljanje posuda i kontejnera za sakupljanje smeća, kako bi se što je moguće veći procenat domaćinstava uključio u njegovo organizovano odnošenje.

 

Takođe, smatraju autori ovog plana, neophodno je analizirati i revidirati dosadašnji sistem naplate odnošenja smeća. On se, naime, pokazao neefikasnim sa stanovišta održivog upravljanja otpadom.

 

„Unapređenje sistema za reciklažu komunalnog otpada je potrebno ostvariti kroz uvođenje odvojenog sakupljanja reciklabilnih materijala. Akcionim planom je potrebno formirati odvojeno sakupljanje reciklabilnih materijala uspostavljanjem sistema najmanje dve kante, jedne za mešoviti otpad i druge za otpad koji se može reciklirati, a koji pokriva sto posto stanovništva grada“, navodi se u Planu razvoja grada.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Drugo rešenje je uvođenje većeg broja kanti za plastiku, metal-papir i ostalo. Pritom se odnošenje prve dve kategorije otpada ne bi naplaćivalo jer se mogu direktno upotrebiti. Naplaćivalo bi se samo odnošenje nesortiranog otpada. Na ovaj način bi stanovništvo bilo stimulisano da savesno sortira smeće, što je preduslov uspešnosti celog procesa.

 

Narednih godinu dana trajaće radovi na temeljnoj rekonstrukciji zgrade u centru grada

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak