Grad Vesti Zrenjanin

Kakav vazduh udišu Zrenjaninci: Poslednji objavljeni izveštaj iz novembra

kvalitet vazduha u zrenjaninu

Bolesti sistema za disanje treći su po redu uzroci umiranja stanovništva u Zrenjaninu, odmah iza bolesti sistema krvotoka i zloćudnih tumora, podaci su Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

 

PROČITAJTE JOŠ: Školski dispanzer u Zrenjaninu od danas u kovid sistemu

 

– Podatak treba gledati iz više uglova. Zrenjanin je na lošem terenu, nastao je na močvari. Klima nije dobra, leta su sušna, puno je prašine, zime su suve i hladne. Aerozagađenje je samo jedan od faktora koji utiče da veliki broj stanovnika ima problema sa disajnim organima. Nažalost, mi podatke iz poslednje dve godine nemamo, jer se bavimo gotovo isključivo koronom i najtežim pacijentima. Ono što vidimo jeste da nam hronični bolesnici dolaze mnogo ređe, a kada dođu, dođu sa zapuštenim statusom. Mislim da ćemo se od korone oporavljati godinama. Hronične bolesti neće dolaziti na dnevni red dokle god ima kovida i postkovida – kaže za portal zrenjaninski.com dr Branislav Martinov, pulmolog u Plućnoj bolnici „Dr Vasa Savić“ u Zrenjaninu.

 

Kvalitet vazduha najlošiji zimi

 

A kakav je u poslednje vreme kvalitet vazduha koji Zrenjaninci udišu svakodnevno skoro da je nemoguće saznati. Zavod za javno zdravlje meri kvalitet vazduha na tri mesta na teritoriji grada – u Bulevaru Veljka Vlahovića, Mesnoj zajednici „Dositej Obradović“ i u Elemiru. Mesečni izveštaji o tome se, međutim, ne ažuriraju redovno. Poslednji objavljeni je iz novembra prošle godine.

 

U Zrenjaninu postoji i merna stanica koja na dnevnom nivou šalje podatke Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine. Oprema merne stanice, međutim, baš u januaru, kada je i najveće zagađenje vazduha, nalazi se na redovnom servisu. Iz sekretarijata su najavili da će servis biti uskoro završen.

 

Kvalitet vazduha na teritoriji grada je najlošiji u zimskim mesecima, najviše zbog grejanje.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Veliki broj domaćinstava u gradu i selima greje se na ugalj vrlo lošeg kvaliteta. Jedan broj domaćinstava se greje i otpacima iz poljoprivredne proizvodnje. Veliki zagađivač je i saobraćaj, a ne treba zaboraviti ni industriju.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • I!? Kakav vazduh dišu Zrenjaninci? Šta smo saznali iz ovog teksta? Ništa. Zimi najzagađeniji. I….? Šta mere te stanice? Kako se baš u vreme najvećeg zagađenja redovno servisiraju? Nikakva korist ni od stanica ni od teksta.

sinovoz