Grad Vesti Zrenjanin

Jevrejskoj opštini vraćena zgrada u kojoj je smešten Dom zdravlja

dom zdravlja

Rešenjem Agencije za restituciju, koje još nije pravnosnažno, zgrada u kojoj se nalazi Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, u Svetosavskoj ulici u Zrenjaninu, vraćena je Jevrejskoj opštini. To je učinjeno na osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta.

 

Zgrada, u kojoj se danas nalazi uprava Doma zdravlja, pripadala je supružnicima Luju i Fani Kinstler, koji su bili Jevreji. Kinstlerovima je komesar za jevrejsku imovinu u Velikom Bečkereku Stefan Hofman, bez njihove volje, otkupio imovinu za tadašnjih 346 dinara. To je konstatovano ugovorom iz 1943. godine.

 

Kako zahtev za povraćaj imovine nije podneo niko od naslednika (ako ih ima, jer u rešenju se ne spominje kakva je sudbina zadesila Kinstlerove, što se može pretpostaviti), to je učinila Jevrejska opština, kao i u drugim takvim slučajevima. Zahtevu da se ova zgrada vrati Jevrejskoj opštini protivili su se i Gradsko i Republičko pravobranilaštvo. U podnescima koje je Gradsko pravobranilaštvo podnosilo, kao razlog protivljenju se navodi da je u pitanju zdravstvena ustanova. A po zakonu se takva imovina ne vraća u naturalnom obliku.

 

Pročitajte još: Prijavljena epidemija gripa, predloženo zatvaranje škola i vrtića

 

Ipak, Agencija za restituciju donela je rešenje da se zgrada vrati baš u naturalnom obliku, jer je različitim metodama ustanovila da se u zgradi nalaze kancelarije. Utvrđeno je da u njoj nema medicinskih instrumenata ni aparata i da se posao koji se obavlja u ovoj zgradi može obavljati i na svakom drugom mestu. Po pravnosnažnosti rešenja, ovaj će se objekat naći u slobodnom prometu. Grad Zrenjanin, koji je upisan kao nosilac prava svojine, imaće pravo preče kupovine. Protiv ovog rešenja moguće je uložiti žalbu Ministarstvu finansija, kao drugostepenom organu.

 

dom zdravlja

 

Dom zdravlja u nekadašnjoj kući dr Luja Kinstlera

 

Kuća dr Luja Kinstlera, u Svetosavskoj ulici 31, izgrađena je 1931. godine. Zgrada koju je projektovao arhitektonski biro Braće Tomić iz Pančeva, koncipirana je tako da svojom arhitektonskom kompozicijom naglašava ugao Svetosavske i Pupinove ulice. Jedan je od prvih objekata koji su izvedeni u stilu moderne. Karakteristično za pravac moderne je ravan krov koji u ovom slučaju ima blagi pad od Pupinove ulice prema dvorištu, čime se akcentuje u prostorna organizacija enterijera.

 

U prizemlјu se nalazila zubarska ordinacija sa čekaonicom, kao i privatne prostorije za dnevnu upotrebu, dok su na spratu smeštene spavaće sobe i pomoćne prostorije, kao i jedna velika terasa sa ulice. Zgrada je izvedena sa svim modernim instalacijama, sa samostalnim bušenim bunarom i etažnim grejanjem. Sačuvana je u izvornom izgledu. Danas se u njoj nalazi zdravstvena ustanova.

 

dom zdravlja

 

Podeli članak
sinovoz
FAM