Grad Vesti Zrenjanin

Jevrejska opština traži povraćaj imovine, čeka se epilog više predmeta

jevrejska opština zrenjanin

Jevrejska opština Zrenjanin, po zakonskim odredbama o restituciji nekretnina bez pravnih sledbenika, čeka epilog više predmeta. A dva predmeta su pravosnažno okončana.

 

– Prema Zakonu koji uređuje ovu materiju, Jevrejska opština ima pravo na nekretnine koje nemaju pravne sledbenike u četvrtom stepenu. U tom pogledu imamo veoma dobru saradnju sa Agencijom za restituciju. Jevrejska opština Zrenjanin do danas ima validno predata 94 predmeta. Od toga je oko trideset predmeta rešeno, više negativno, a pet pozitivnih. Kod tri predmeta čekamo pravosnažnost, a po dva nam je vraćeno 14 hektara i 51 ar zemljišta – kaže za portal zrenjaninski.com predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov.

 

Pročitajte još: Planirana izgradnja još jednog pravoslavnog hrama na području grada

 

U postupku su predmeti za vraćanje zgrada i zemljišta, uglavnom na području grada Zrenjanina, ali i u Novom Bečeju i opštini Žitište. Jevrejska opština Zrenjanin, inače, pokriva teritoriju grada Zrenjanina, sa okolnim mestima, i četiri srednjobanatske opštine. I to Novi Bečej, Novu Crnju, Žitište i Sečanj.

 

U Srbiji je, inače, od usvajanja zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, koje nemaju živih zakonskih naslednika, vraćena imovina vredna preko 14 miliona evra. To govore podaci Agencije za restituciju.

 

Srbija je, po mnogim ocenama, donela najkompletniji zakon kojim je regulisana ova materija.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Šta nam vredi najkompletniji zakon, kad se ne poštuje ili zloupotrebljava? Objekti u kojima su npr škole se ne vraćaju dok se u njima obavlja javna delatnost. Sem kad neko ima lični interes da verskoj zajednici u dva providna koraka omogući ono što drugi ne mogu – da bi iz toga izvukao ličnu korist? Kako su se donosile odluke u vezi sa zgradom bivše medicinske škole i sa gradnjom nove? Transparentno, po zakonu i planski? Da, u malenom krugu…Sa druge strane, ko je rešio da za potrebe Naftagasa preore groblje? Gde je završio deo spomenika?…

sinovoz
FAM