Grad Vesti Zrenjanin

Javni bunari u gradu odavno su presušili, mogu li bar postati kulturno nasleđe

javni bunari

Javni bunari nekada su bili jedan od simbola Zrenjanina. Postavljeni u brojnim ulicama u gradu, ovi ulični bunari predstavljali su ne samo mesta na kojima se točila ispravna voda za piće, nego i gde su se susretale komšije, pa razmenjivale pokoju reč.

 

Prema nekim podacima, u Zrenjaninu su prvi ulični bunari kopani i postavljani krajem 19. veka. U prvoj polovini 20. veka na teritoriji grada su bila 54 javna bunara, a 1962. godine, kada je grad dobio vodovod – 82. Privatnih je bilo, kažu podaci, više od 500.

 

PROČITAJTE JOŠ: U ovom objektu nalazilo se nešto što mnogi veliki gradovi nisu imali

 

Građani su na njima točili vodu kada bi došlo do kvara na gradskoj vodovodnoj mreži i zbog toga u njihovim kućama presušile slavine.

 

Kada je 2015. godine, zbog situacije sa neupotrebljivom vodom iz gradskog vodovoda, građanstvo upućivano na ulične bunare, operisalo se brojkom od 27 javnih bunara, od kojih je samo nekoliko bilo u ispravnom stanju i sa vodom koja je tretirana kako bi se mogla koristiti.

 

Danas više nijedan javni bunar ne radi. Svi su zapušteni, a mnogi i oštećeni ili služe kao kanta za otpatke.

 

Javni bunari koji su preživeli, makar i ovako suvi, možda su sada već u nadležnosti institucija koje bi trebalo da brinu o zaštiti kulturnog nasleđa.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

A što se građana tiče, više nemaju šta da traže na uličnim bunarima. Ali, ni u slavinama kod svojih kuća. Već pravac u prodavnicu, pa po balon zdrave pijaće vode. I tako iz dana u dan. Već godinama.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz