Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Javni bunari danas predstavljaju podsetnik na neka prošla vremena

javni bunari

Nekada su se javni bunari, poput ovog na uglu Dalmatinske ulice u Zrenjaninu, nalazili na mnogim mestima u gradu. Bunar u Dolji je odavno presušio i danas predstavlja podsetnik na neka prošla vremena.

 

Koliko je ovakvih i sličnih bunara u gradu na Begeju preživelo, teško je reći.

 

PROČITAJTE JOŠ: Učesnici protesta pitaju: Jesu li Zrenjaninci građani drugog reda? (Foto)

 

Oni koji bi o njima trebalo da vode računa, Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, na svom zvaničnom sajtu takav podatak nemaju.

 

U rubrici zanimljivosti, kao jedini stoji tekst iz 2016. u kom piše da je u gradu pedesetak uličnih bunara.

 

Kada je 2015. godine, zbog situacije sa neupotrebljivom vodom iz gradskog vodovoda, građanstvo upućivano na ulične bunare, operisalo se brojkom od 27 javnih bunara, od kojih je samo nekoliko bilo u ispravnom stanju i sa vodom koja je tretirana kako bi se mogla koristiti.

 

Prema nekim podacima, u Zrenjaninu su prvi ulični bunari kopani i postavljani krajem 19. veka. U prvoj polovini 20. veka na teritoriji grada su bila 54 javna bunara, a 1962. godine, kada je grad dobio vodovod – 82. Privatnih je bilo, kažu podaci, više od 500.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ulični bunari koji su preživeli, makar i ovako suvi, možda su sada već u nadležnosti institucija koje bi trebalo da brinu o zaštiti kulturnog nasleđa.

 

javni bunari

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.